Zien: Dit zijn de luxe, snelle privéauto's van de Formule 1-coureurs

Van een Bugatti van 2,9 miljoen euro tot een Fiat 500 uit 1972: de Formule 1 coureurs houden ook buiten het circuit van mooie auto's. Neem een kijkje in hun garages en oordeel zelf of ze hun salarissen goed besteden.

Max Verstappen auto

Tijdens een raceweekend zitten Formule 1-coureurs gemiddeld zo’n zes uur in hun raceauto: drie uur voor de vrije trainingen, een uurtje voor kwalificatie en voor de race. De rest van de tijd moeten zij zich op een andere manier over de weg verplaatsen.

Het zou niemand verbazen dat ze daarvoor niet de gemiddelde stationwagen kiezen. Met hun indrukwekkende salarissen hoeven de coureurs ook helemaal niet bij de gangbare automodellen te blijven. Zelfs de ‘laagst verdienende’ coureurs op de grid, Yuki Tsunoda en Logan Sargeant, hebben per jaar een miljoen dollar te spenderen.

De meesten hebben daardoor vanzelfsprekend een nieuwe hobby ontwikkeld: snelle auto’s verzamelen. In de lijst hieronder lichten we de meest indrukwekkende modellen uit hun privécollectie uit.

Sergio Perez

Met een salaris van 14 miljoen dollar per jaar is het niet gek dat Sergio Perez maar liefst vijf luxe auto’s op zijn naam heeft staan. Naast een McLaren 720S, een Mercedes Benz AMG, een Porsche Panamera en een BMW X7 is hij in het bezit van een Bugatti Chiron, die vanaf 2.990.000 dollar ook van jou kan zijn. De waarde van zijn gehele collectie wordt geschat op 5,5 miljoen dollar, zo’n 5,1 miljoen euro.

Bugatti Chiron. bron: NL Beeld / Abaca Press

Charles Leclerc

Geboren in Monaco is het niet verrassend dat Charles Leclerc houdt van luxe. Net als Sergio Perez heeft hij een Bugatti Chiron in zijn garage staan, naast zijn Ferrari GTC4, McLaren GT, Ferrari F8, Land Rover Discovery en Jaguar XF. De meest opvallende auto moet echter wel zijn Rolls Royce Wraith zijn, een auto die de meeste mensen waarschijnlijk niet zo snel aan hem zouden koppelen. Maar met 624 horsepower en een V-12 motor past hij wel in het straatje ‘autocoureur’.

Rolls Royce Wraith. bron: NL Beeld / X17

Lewis Hamilton

In 2020 gooide Lewis Hamilton het over een andere boeg. Hij gaf toen in een interview aan dat hij vanwege het milieu met de meeste van zijn auto’s niet meer de weg op gaat. Hoewel hij onder andere een Mercedes-Benz G63, een GLC SUV, een McLaren P1 en een Pagani Zonda 760 in zijn bezit heeft, rijdt hij alleen nog maar in zijn elektrische Mercedes EQC. Zijn hele collectie wordt geschat op zo’n 17,6 miljoen dollar (16,4 miljoen euro).

Mercedes EQC. bron: Eagle2308 - stock.adobe.com

Carlos Sainz

Net als de andere mannen blijft Carlos Sainz niet steken op één automerk, maar als Ferrari-coureur is het niet meer dan logisch dat hij in een auto met het zwarte paard op de grille rijdt. De Ferrari 812 Competizione met een waarde van 623.667 euro had hierin zijn voorkeur. Ook kan je hem spotten in de Ferrari Roma, de goedkoopste auto in zijn collectie. Daarnaast hebben de McLaren 720S en de McLaren 600LT Spyder een gat in zijn budget geslagen. Logisch dat de Spanjaard trots foto’s op zijn social media deelt.

Fernando Alonso

Wie kan er nou zeggen dat hij rijdt in een Ferrari die vernoemd is naar hem? Fernando Alonso kan dat. Van de Ferrari 599 GTB Fernando Alonso Edition zijn er wereldwijd maar 40 gemaakt en natuurlijk heeft hij daar zelf eentje van. Of die een plekje naast zijn droomauto, de Aston Martin DBX heeft, weten we niet. Wat we wel weten is dat er in zijn garage ook een Porsche 918 Spyder, een McLaren P1, een Maserati GranCabrio en een La Ferrari staan.

Ferrari 599 GTB Fernando Alonso Edition. bron: Videostill

Lando Norris

Lando Norris is een van de meest loyale coureurs op de grid. Hij rijdt namelijk niet alleen zijn McLaren op het circuit, ook op de openbare weg geeft hij de voorkeur aan het Engelse merk. De McLaren 570 GT en de 720S, om precies te zijn. Die laatste heeft een topsnelheid van 341 kilometer per uur en zit binnen 2,9 seconden op 100 kilometer per uur. Lando rijdt echter niet alleen in luxe auto’s. In 2023 zette hij zijn Fiat 500 Jolly uit 1972 te koop. Hij had hem in de straten van Monaco, zijn woonplaats, blijkbaar niet meer nodig.

McLaren 720S. bron: Belogorodov - stock.adobe.com

Lance Stroll

De vader van Lance Stroll, Lawrence Stroll, is in het bezit van de duurste auto van de wereld: de Ferrari 250 GTO met een prijskaartje van 70 miljoen dollar. Het is dus geen verrassing dat zijn zoon ook gek is op luxe auto’s. Zo heeft hij onder andere een Ferrari California, een Lamborghini Huracan, een Mercedes Benz AMG GT-R en een Aston Martin Vantage op zijn naam staan.

Lamborghini Huracan. bron: kyrychukvitaliy - stock.adobe.com

Valtteri Bottas

Hoewel je Valtteri Bottas tegenwoordig vaak op de racefiets ziet, is hij ook zeker een autoliefhebber. 10 miljoen dollar krijgt hij elk jaar op zijn rekening gestort van Kick Sauber. Genoeg om een paar leuke auto’s van te kopen. Van dat salaris heeft hij onder andere een McLaren 765LT Spyder, een Mercedes Benz AMG GT Black Series en een Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio aangeschaft. De goedkoopste auto die hij heeft is een Mercedes AMG C63, die nieuw vanaf €110.000 te koop zijn.

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio. bron: Mike Mareen - stock.adobe.com

Max Verstappen

Last but not least. Max Verstappen wil niet alleen op het circuit de snelheid voelen, ook op de openbare weg wil hij de race-ervaring van een Formule 1 auto. Volgens de website van autofabrikant Aston Martin is dat hem gelukt met zijn aanschaf van de Valkyrie, een bolide die hem ongeveer 3 miljoen euro heeft gekost. Dat actie in zijn bloed zit blijkt ook uit zijn aankoop van de Aston Martin DB11 007-type, de auto waarin James Bond in de film Spectre rijdt. Verder heeft Max onder andere een Porsche 911 GT3 RS, een Ferrari Monza SP2, een Ferrari 488 Pista en een Aston Martin DBS Superleggera in de kelder van zijn Monaco appartement staan.

Aston Martin Valkyrie. bron: Mike Mareen - stock.adobe.com

Voetnoot: de meeste coureurs zijn vanzelfsprekend terughoudend in het delen van informatie over hun wagenparken. We hebben ons best gedaan om de meest recente gegevens te vinden, maar we kunnen niet met zekerheid zeggen dat ze deze auto's nog steeds in hun bezit hebben en dat er geen nieuwe bij zijn gekomen. Maar hoe dan ook, ze hebben allemaal een uitgebreid, luxe wagenpark waar je u tegen zegt.

Formule 1
  • The Sun UK, hotcars.com, spotrac, essentially sports
  • max33verstappen/X, mclarenautomotive/Facebook