Koop in 2024 een elektrische auto om van de SEPP te profiteren 

Met deze subsidie maakt de overheid de investering in een elektrische auto een stukje aantrekkelijker.

elektrische auto

Overweeg je de aankoop of het private leasen van een elektrische auto? Wacht hier niet te lang mee, daar je in 2024 nog profiteert van de SEPP subsidie. SEPP is hierbij een afkorting van Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. De verwachting is dat de SEPP subsidie in 2025 zal worden afgeschaft; zo is dit momenteel opgenomen in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering. Het gebruik van deze subsidie levert al snel een besparing op van een paar duizend euro. Voor zakelijke bestuurders wordt de SEPP subsidie niet aangeboden, omdat zij al profiteren van een gunstige fiscale bijtelling bij de keuze voor een elektrische auto. 

Tip: niet alleen is het belangrijk om rekening te houden met het aflopen van de SEPP-regeling eind 2024. Houd ook rekening met het feit dat er een maximum zit aan de uitgekeerde subsidie. Dit betekent dat de subsidiepot mogelijk al eerder in 2024 verbruikt is. 

SEPP subsidie levert financieel voordeel op van maximaal 2.950 euro  

Met de SEPP subsidie maakt de overheid de investering in een elektrische auto aantrekkelijker voor huishoudens. Bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto kom je in aanmerking voor een subsidie tot 2.950 euro. In het geval van de aanschaf van een occasion gaat het om een bedrag tot 2.000 euro. De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bevat een complete lijst met modellen die in aanmerking komen voor de subsidie. 

Vergoeding vanuit SEPP bij elektrische auto private leasen 

Zoals in de inleiding van dit artikel al genoemd werd, profiteer je niet alleen bij de aankoop van een elektrische auto van de SEPP subsidie. Ook private lease is financieel aantrekkelijker, wanneer je het contract in 2024 afsluit. Je profiteert bij een nieuw model van een korting tot 2.950 euro. Bij occasions gaat het om een tegemoetkoming tot 2.000 euro. 

Private lease blijft aan populariteit winnen in Nederland  

Nog altijd groeit het wagenpark met leaseauto’s in Nederland. Inmiddels gaat het om een totaal van meer dan een miljoen auto’s. Van dat wagenpark wordt circa één op de vier auto’s afgenomen via private lease. Zeker in de periode tussen 2015 en 2020 maakte private lease een forse groei in populariteit door. Inmiddels vlakt die groei iets af, maar is deze nog altijd opwaarts. Private lease biedt consumenten tal van voordelen, onder meer op het gebied van financiële zekerheid. Je weet maandelijks precies wat je voor je (elektrische) auto betaalt.