Tesla Model X configureren kost niet langer een maandsalaris

Gisteren lekte het nieuwe snuitje van de Model S (sans grille) al uit. Inmiddels hebben Musks PR-troepen de eerste update sinds het verschijnen van Tesla's bestseller in 2012 officieel gestalte gegeven, maar ook de Model X heeft nieuws.

Belangrijkste cosmetische wijziging die we bij de S zagen was natuurlijk de dichtgeplamuurde neus (Gordon approved), geretoucheerde koplampunits (ever so slightly), en de mogelijkheid door een wolk sarin/miltvuur/mosterdgas/andere nare luchtjes rijden. Kost je $3.000, of het Europese equivalent daarvan, maar dan heb je wel mooi een oversized HEPA-filter met hoge PR-waarde in je glijmobiel. Schijnt ook prettig te zijn voor de extreem hooikoortsigen onder ons.

De Model X daarentegen is nog kraakvers, een visuele update is derhalve ongewenst en overbodig. Wel prikte Tesla nog een paar extra AA-batterijen in de bodem van de instapper. De opslag van met Valkdeuren behepte SUV wordt van 70 naar 75 kWh opgevoerd, waarmee een paar extra kilometers uit een stroomlading geperst kunnen worden (30, om precies te zijn). De vanafprijs in de VS wordt hiermee $3.000 hoger, en ligt op $83.000.

De configurator is aan de andere kant van de oceaan vrijgegeven, iets dat voorheen alleen was voorbehouden aan degenen die een aanbetaling van $5.000 op de Model X hadden geplaatst. Sympathiek.

In het algemeen, maar zeker wanneer het op laden aankomt geldt het devies: sneller is beter. Daarom kan de lader van de Model X/S (die wordt ingezet als u uw Tesla aan alles anders dan een Supercharger hangt) een iets hoger Amperage verwerken: 48 in plaats van 40 Amp. Als uw stroombron voldoende stroomsterkte kan leveren levert dit weer wat tijdwinst op in het laadproces. 

Naast de update naar 75 kilowattuur blijft de topversie gewoon 90 kWh groot. De in de geruchtenmolen vaak voorbijkomende 100 kWh-variant is nog niet officieel. Waarom niet ook de Model S in de basis naar 75 kWh is opgetrokken is ons verder een raadsel. 

Hoe dan ook, Tesla is on a roll. Nadat er al 325 miljoen miljard orders voor de Model 3 genoteerd werden klapt het concern deze maand meteen door met het nieuws. Want spreiden is voor paarse broeken.

Het enige probleem met de huidige accumania is dat de lithiumvoorraden er wel steeds harder doorheen gaan, wat de prijs opdrijft. Dit is niet alleen vervelend voor depressieve mensen, ook elektrische autobouwers worden er allesbehalve vrolijk van. We hopen voor de Gigafactory dat er een contract met flink lange duur is afgesloten met de mijnbouwers.