'Tesla gaat vrijwel zeker failliet'

We zijn de clichés voorbij. Elon Musk is god niet en Tesla gaat vrijwel zeker falen. Dus koop die aandelen niet, want je zet jezelf voor paal.

Zeggen wij dus niet hè. Dat zegt Boris Marjanovic, het soort quant dat beter is in gasdynamica dan in culturele antropologie en zijn beleggingen liever baseert op modellen met zevenhonderd termen dan op onderbuikgevoel. En dat betekent niet dat hij alleen maar onbegrijpelijke theorieën oplepelt uit de blackbox van zijn mathematische modellen.

Marjanovic komt met heel grappige aardse feitjes. Wist u bijvoorbeeld dat er in de geschiedenis van de Amerikaanse auto-industrie maar één merk/concern niet is omgevallen? Zelfs Chevrolet en General Motors hebben een bailout gehad, de enige ware overlever is Ford. En zelfs dat was ten tijde van de kredietcrisis bijna failliet. Sinds de laten negentiende eeuw zijn er tweeduizend autofabrikanten in Amerika geweest. Meer dan 99 procent daarvan is failliet gegaan, een fractie daarvan kreeg een doorstart.

Auto's zijn geweldige katalysators van innovatie. Autofabrikanten zijn een stuk minder leuk. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar volgens Marjanovic is de kans dat Tesla overleeft praktisch nihil. En dat is slecht nieuws voor beleggers die zich een ongeluk hebben gekocht in aandelen Tesla. Want statistiek is niet het enige slechte nieuws.

Tesla is op dit moment dertig miljard dollar waard, als we de aandelenprijs moeten geloven. Afgezien van de overbevolking op het kerkhof voor automobielmakers, is er nog een reden waarom dat absurd is. Tesla verbrandt sneller cash dan god kan tellen en het lijkt erop dat dat niet ophoudt. Dus moet het bedrijf meer schulden maken. Als dat gebeurt, ziet de balans er nog lelijker uit. Marjanovic: tenzij er een wonder gebeurt, gaat Tesla failliet.

Punchline: "In short, investing in Tesla is as foolish as buying an overpriced lottery ticket and expecting to win."