Ferrari-teambaas Mattia Binotto keert terug in F1 met Audi

Mattia Binotto keert terug in de Formule 1. De voormalige teambaas van Ferrari zal een leidinggevende functie op zich nemen binnen het F1-programma van Audi. Dat maakt het Duitse merk op dinsdag bekend.  

Voormalig Ferrari-teambaas Mattia Binotto

De aanstelling van Binotto is onderdeel van een grote herorganisatie binnen het Formule 1-programma van Audi, dat vanaf 2026 het Sauber team over zal nemen. Binotto krijgt de functie van technisch directeur binnen het team en zal de leiding hebben over de vormgeving van de auto.

Dit betekent dat Andreas Seidl - voormalig teambaas van McLaren en momenteel de CEO van Sauber Motorsport - niet langer onderdeel uitmaakt van het project. Ook vertrekt Oliver Hoffmann als directeur van het gehele bedrijf Sauber. Hoffmann was degene die binnen Audi een leidende rol had in de overname van het F1-team en nam de rol van directeur op zich om deze overgang te versoepelen. In een persbericht bedankt de nieuwe directeur, Gernot Döllner, de beide mannen voor hun toewijding de afgelopen jaren.

Binotto was eerder al technisch directeur van Ferrari. Hij ontwierp de auto waarmee Sebastian Vettel een paar jaar lang de strijd met Mercedes en Lewis Hamilton aan kon gaan. In 2019 promoveerde Binotto tot teambaas van Ferrari. Hij had geen makkelijke start, want meteen in zijn eerste jaar bleek dat Ferrari illegale brandstof gebruikte.

Als teambaas speelde Binotto een cruciale rol in de aanloop naar 2022, toen een nieuw reglement inging. Onder zijn bewind won Ferrari meerdere races en leek het team met Charles Leclerc een serieuze titelkandidaat te zijn. Dat stortte in de loop van het seizoen echter in, deels door slecht bewind en dubieuze strategieën. Uiteindelijk vertrok Binotto aan het eind van het seizoen.

In de aankondiging heeft Döllner - tevens CEO van Audi - enkel lof voor Binotto. “Met zijn ervaring in de Formule 1 zal hij ongetwijfeld een doorslaggevende bijdrage leveren aan Audi. Ons doel is om het volledige F1-project op het juiste niveau te krijgen. Dit doen we door duidelijke structuren in het management, afgekaderde verantwoordelijkheden, en efficiënte keuzes. Om dit te doen, moet het team snel kunnen handelen.”

Nieuws
  • NL Beeld / Action Press