Kopstuk Wheatley vertrekt bij Red Bull en wordt teambaas van Audi

Er vertrekt weer een grote naam bij Red Bull Racing. In navolging van Adrian Newey laat ook sportief directeur Jonathan Wheatley het team achter zich. 

Jonathan Wheatley van Red Bull Racing zal naar Audi verhuizen

Red Bull meldt dat de 57-jarige Wheatley aan het einde van dit seizoen zal vertrekken bij het team. Zijn volgende halte is Audi, waar hij aan de slag zal gaan als teambaas van het Duitse merk. Daar zal hij naast Mattia Binotto werken, die eerder bevestigd werd als nieuwe technisch directeur van het Formule 1-project.

Wheatley is een oudgediende binnen Red Bull. De Brit trad aan in 2006 toen het team net een jaar mee had gedaan in de Formule 1. Zijn takenpakket bestond onder andere uit het aansturen van de pitcrew van Red Bull, die over het algemeen als de beste in de paddock wordt gezien. Daarnaast heeft hij de niet geringe taak om te zorgen dat alles volgens de regels van de FIA verloopt.

Wheatley’s naam kwam veel bovendrijven tijdens de interne problemen bij Red Bull begin dit jaar. Nadat teambaas Christian Horner beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag, viel de naam van Wheatley regelmatig als mogelijke opvolger van zijn landgenoot. Zo ver kwam het uiteindelijk niet, maar het gaf wel aan dat de situatie binnen Red Bull niet zo harmonieus was als het team graag had gezien. Niet veel later kwam de aankondiging dat topontwerper Adrian Newey na bijna twintig jaar het team zal verlaten. Wheatley volgt nu in zijn voetsporen.

“Het is een lange en succesvolle samenwerking geweest met Jonathan”, schrijft Horner in de aankondiging. “Zijn bijdrage aan de zes constructeurstitels en zeven coureurstitels zal voor altijd onderdeel zijn van onze geschiedenis.” Red Bull zal binnenkort bekendmaken hoe de nieuwe interne structuur eruit komt te zien.