Jack's Racing Day trapt af met Coulthard in Assen en gênante veiligheidsfout

De speciale demonstraties van Jack Racing Day gingen door de straten van Assen met een razend tempo. Al had het evenement wel een wat moeizame start.

David Coulthard tijdens de start van Jack's Racing Day in Assen

Jack’s Racing Day, het weekend aan races en demonstraties op het TT-circuit van Assen, trapte af met een mooie serie demonstratieruns op De Vaart in Assen zelf. De organisatie had flink uitgepakt: superbikes, Porsche Cup cars, wagens uit DTM, een experimentele hovercar, en als absolute spektakelstuk David Coulthard die in een RB07 stapt. Dat alles langs het kanaal in de binnenstad van Assen.

Het weer was niet ideaal, maar dat weerhield de vele toeschouwers er niet van om al uren van tevoren aanwezig te zijn bij de Vaart. De beste plek om dit hele circus te bekijken was zonder twijfel de kop van De Vaart. Dat was namelijk de plek waar de auto’s om moeten draaien om het rechte stuk weer in omgekeerde richting opnieuw te rijden. Perfect zicht op de vele donuts, u-turns en prachtige auto’s dus. Het was dan ook een enorme teleurstelling voor al deze mensen toen de organisatie tien minuten voor de start meldde dat zij allemaal het veld moesten ruimen. De reden? Het was totaal niet veilig. De rand van de kop word namelijk slechts gevormd door een klein stoeprandje. De organisatie had weliswaar zandzakken en andere hulpmiddelen neergezet, maar als de auto die stoeprand raakt slingert hij natuurlijk alsnog het publiek in.

Even voor de duidelijkheid: veiligheid gaat voorop. Maar dit was wel een enorme blunder, want op dit punt stonden er al tientallen mensen in dit stuk die nu allemaal naar de andere delen van het traject moesten. Delen die allemaal volledig vol stonden natuurlijk. Uiteraard tot grote frustratie van de aanwezigen. “Dit kon je toch al vanaf het begin zien aankomen?” klaagde een van de toeschouwers. “Ik heb deze plek special gekregen!” riep een andere toeschouwer, die in een rolstoel zat. En een heerlijk recalcitrante Britse bezoeker voegde daar aan toe: “Ik ga gewoon niet weg, ze zullen me hier weg moeten slepen!"

Klinkt daar enkele persoonlijk frustratie in door? Jazeker, want uw verslaggever was een van de mensen die weggestuurd werd. Twee uur wachten voor de beste plek om ook de beste foto’s te maken bleek voor niets te zijn. De aanwezige organisatie en beveiliging wilde niet ingaan op het verzoek om uitleg hoe dit als een verrassing kon komen.

Het evenement zelf dan

Goed, die teleurstelling aan de kant gezet hebbende was het oprecht een mooie start van dit evenement. Coulthard was natuurlijk de absolute publiekstrekker. In een aangepaste RB7 waarmee Sebastian Vettel in 2011 zijn tweede titel veroverde, scheurde Coulthard langs het kanaal met de luid ronkende V8. De rest deed bepaald niet onder voor het lawaai dat Coulthard produceerde. Sterren uit de MotoGP en de Porsche Carrera Cup schoten net zo hard door de straten van Assen, wat hen het verzoek van de organisatie opleverde om toch even op een tempo te gaan dat mensen hen ook daadwerkelijk konden zien.

Daarna was het de beurt aan Tom Coronel, die in een speciaal bewerkte Nissan 350z liet zien hoe veel hij de banden kon laten roken. Het hilarische gevolg: de motor sloeg af en de auto begon te lekken. Maar de rookwolk die boven het kanaal dreef met een gifgroene Nissan in het midden was wel een prachtig gezicht.

En dan was er nog een van de vreemdste auto’s uit de demonstratie. Een bizarre mix tussen een auto en een helicopter. Het idee komt al uit 1923, maar er wordt nu pas serieus mee geëxperimenteerd. Het idee is dat hiermee ook afdalingen in de stijl van een parachutelanding gedaan moeten kunnen worden. De dubbele motor in de auto is aangevuld met een gyrocopter. Die gyrocopter hebben we niet in actie gezien, maar het zag er wel mooi uit.

Het was een mooie aftrap van een weekend vol van racen, met een prachtig eclectische collectie aan voortuigen. Voor ieder wat wils. En ondanks de veiligheidsblunder aan het begin en de vrij tamme sfeer - het blijven nuchtere noorderlingen natuurlijk - leek iedereen het toch zeker naar zijn zin te hebben. Het luidste applaus van de dag kwam toch zonder twijfel tijdens het interview met Coulthard: “Het is geweldig om te zien hoeveel motorsport fans hier in dit kleine landje te vinden zijn”.

Autoshows
  • Lauren van den Berg