Huidige laadpalen zijn over 5 jaar nutteloos

Nederlandse steden worden volgebouwd met laadpalen die over vijf jaar niet meer louter toereikend zijn, zo waarschuwt Maarten Steinbuch, hoogleraar Automotive aan de TU Eindhoven, en overtuigd Teslarijder.

Zeker in steden met beperkte parkeerruimte als Amsterdam is het niet-stekkerrijders een doorn in het oog: het in rap tempo opofferen van algemene parkeerplaatsen tot plekken waar alleen geparkeerd mag worden mits je een elektrische auto of PHEV hebt.

Maar elektrische auto's ontwikkelen zich verder, met grotere accupakketten, en een groter bereik. In 2018 plannen diverse fabrikanten auto's met een bereik van 300 tot 500 km, en om deze in dezelfde tijd als hun zwakkere broeders te voeden heb je sterkere stroom nodig. Dat dit mogelijk tot knelpunten kan leiden legt Steinbuch uit in het NRC. Zie het als een boutje losmaken: een heel klein moersleuteltje is op een fiets toereikend, maar een autowiel krijg je er niet efficiënt mee los.

De huidige publieke infra bestaat voornamelijk uit aansluitingen met 16A op driefasenlading, waarmee de facto 11 kW geladen kan worden. In het geval van een Tesla Model S 90D betekent dit dat je zo'n 8 uur nodig hebt om je lege accu vol te laden. Nu is er bij Tesla meestal wel een Supercharger in de buurt, maar de vraag is hoe dit wordt bij modellen van andere fabrikanten die nog geen eigen snellaadinfra hebben. 

Idealiter moeten er nu al - vooruitlopend op de toekomst - krachtiger laders in de steden worden neergezet, maar snelladers zijn duur, en nemen extra plaats in. En momenteel leggen gemeenten al toe op 'langzame' laadpalen. 

De keuze voor een snellere infra is een gevaarlijke, want niemand kan in de toekomst kijken, en het is dus niet te voorspellen of we over 30 jaar allemaal elektrisch rijden, of dat de elektrische auto tractie verliest danwel zich minder snel ontwikkelt dan gedacht. In het laatste geval ben je mooi in de aap gelogeerd als je als gemeente je stad volbouwt met dure  infra die niemand gebruikt.

Bovendien is er - in Nederland in ieder geval - al publieke snellaadinfra. Niet in de steden, maar meer langs de snel- en ringwegen. Fastned is hier het belangrijkste voorbeeld van. De vraag is daarom ook in hoeverre er een probleem is. Meer range betekent minder noodzaak voor tussenladen, en wie een EV heeft die 500 km ver komt heeft thuis vaak wel een powerbox waar de auto 's nachts aan kan hangen.

De gemeente 020 is er snel bij met een reactie, waarin grofweg dezelfde punten naar voren komen als hierboven besproken. Bovendien is zeer zeker absoluut wel 100% heus rekening gehouden met toekomstbestendigheid, en is er een aanbesteding neergelegd voor een snellaadnetwerk. Geen fijnstofvuiltje aan de lucht dus, dixit de gemeente 020. (tekst)

Overigens is Steinbuch het hier zelf mee eens, waarmee hij de webklikversie van zijn eigen interview afvalt. Volgens hem is dit een onjuiste samenvatting van het uitgebreidere interview. In een telefoongesprek gaf de hoogleraar aan dat wat hem betreft een tweesporentraject te volgen is: zowel extra investeren in langzame laadinfra, met name voor mensen die niet beschikken over een eigen oprit, en tegelijkertijd investeren in de snellere infra voor snelle tussenladingen van elektrische voertuigen met een grotere capaciteit (blogpost).

Kortom: meer, meer, meer elektrische infrastructuur, waarbij een sturende rol van de overheid gewenst is.