Coureursrapport 2024: Carlos Sainz

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: the smooth operator, Carlos Sainz.

Carlos Sainz van Ferrari

Met hoeveel het over Carlos Sainz is gegaan dit jaar, is er nog verrassend weinig gesproken over zijn daadwerkelijke prestaties op de baan. Veel interessanter natuurlijk was de soap rondom zijn keuze voor nieuwe werkgever. Maar nu we eindelijk weten dat die keuze op Williams is gevallen, kan de focus weer terug naar zijn races. Want daar is meer dan genoeg over te zeggen.

Het kan niet makkelijk zijn om aan een seizoen te beginnen, wetende dat je aan het eind van het jaar niet meer voor datzelfde team rijdt. Daarom is het des te indrukwekkender dat Sainz na vier races een podiumscore van 100% had. In Australië won hij zelfs! Goed, hij had misschien een beetje mazzel dat de remmen van Verstappen er de brui aan gaven, maar dan nog. Tussen de Grand Prix van Brazilië van 2022 en de Grand Prix van Miami van dit jaar was Sainz de enige coureur die niet voor Red Bull reed en toch een race wist te winnen.

Die sterke vorm zakte een beetje weg in de daaropvolgende races. De podiumplekken in Monaco en Oostenrijk waren natuurlijk fijn, maar je kan toch moeilijk zeggen dat die nou zwaarbevochten en zuurverdiend waren. Het feit dat Sainz in elke andere race (inclusief de sprintraces) vijfde of zesde is geworden, zegt waarschijnlijk meer over het huidige niveau van de Ferrari dan de kwaliteiten van de coureurs. Maar het feit dat hij nooit lager is geëindigd dan zesde, geeft absoluut aan dat Sainz zeer goed weet wat hij doet achter het stuur van die Ferrari.

En we moeten het natuurlijk even hebben over het weekend van de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Sainz werd halverwege het weekend naar het ziekenhuis gebracht om aan zijn appendix geopereerd te worden. Dat is een heftige ingreep, een waar je normaal gesproken nog best wel even van moet herstellen. Maar niet al te lang daarna stond Sainz alweer vrolijk in de pitbox, klaar om aan de Grand Prix van Australië deel te nemen.

Het is moeilijk om echt negatieve dingen over Sainz te zeggen. Het meest kwalijke wat hij dit jaar heeft gedaan, was zijn crash in Canada. Maar zelfs dan: een spin in regenachtige omstandigheden waardoor je net hard genoeg op een andere coureur botst? Dat kan iedereen overkomen. Sterker nog, dat is vrijwel iedereen overkomen. Sainz doet de afgelopen tijd misschien niet meer de ongelofelijk dingen die hij aan het begin van het seizoen deed, maar hij doet het absoluut niet slecht.

Het valt te bezien of hij deze vorm vast weet te houden in de tweede helft van het seizoen, nu hij zich niet langer in de kijker hoeft te spelen van een mogelijke nieuwe werkgever. Maar als deze seizoenshelft een terechte indicatie van zijn talenten is, dan mag Williams ontzettend blij zijn met hun nieuwe aanwinst.

Cijfer: 8.7/10

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press