Coureursrapport 2024: Pierre Gasly

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Alpine-coureur Pierre Gasly.

Alpine-coureur Pierre Gasly

Het is moeilijk om op te vallen als je auto teleurstelt. Vraag dat maar aan de Sauber-coureurs of aan Logan Sargeant. Meestal als je dan in de aandacht staat, dan is het niet om de goede redenen.

Maar toch weet Gasly er zo nu en dan uit te springen. Niet op de manier zoals we van hem gewend waren in zijn AlphaTauri dagen. En niet op de manier zoals hij vorig jaar liet zien tijdens de Grand Prix van Nederland. Maar toch zijn er echt wel momenten geweest dat Gasly even bewijst dat hij echt in de Formule 1 thuishoort (als dat ooit al ter discussie stond).

Zodra de auto even iets minder op een Formule 4-auto begon te lijken, trokken Gasly’s prestaties ook aan. Van Monaco tot en met Oostenrijk had hij een reeks van vier races achter elkaar waarin hij punten scoorde. Dat maakt Gasly een van de tien coureurs dit jaar die zo’n reeks hebben weten te behalen.

Strijd met teamgenoot

Wat het voor Gasly waarschijnlijk nog net wat beter maakt, is dat hij in de meeste van die races het beter deed dan zijn rivaal. Nadeel is alleen dat die rivaal ook zijn teamgenoot is, waar hij eigenlijk mee samen zou moeten werken. We zullen waarschijnlijk nooit te weten komen waardoor de relatie tussen Gasly en Esteban Ocon zo slecht is, en hoe erg ze elkaar nou echt haten, maar duidelijk is dat ze elkaar op de baan bijzonder weinig gunnen. Ocon draagt daar net zo goed schuld aan (en het team natuurlijk), maar het is ook aan Gasly om te zorgen dat de relatie met zijn teamgenoot goed is. Dat hij en Ocon regelmatig met de banden tegen elkaar aan zaten, valt hen allebei aan te rekenen.

Maar los daarvan is er toch vrij weinig wat Gasly nou echt verkeerd heeft gedaan dit jaar. Zijn resultaten in Bahrein en Imola waren slecht, maar ook representatief voor het vermogen van de Alpine. Zijn uitvalbeurten waren allemaal technisch van aard en niet doordat hij crashte of zelf iets fout deed. Het is alleen jammer dat hij niet meer zulke geweldige prestaties neer heeft kunnen zetten als we in het verleden wel van hem hebben gezien.

Cijfer: 7.8/10

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images