Hoewel de Formule 1 een wereldkampioenschap is, is Africa al lange tijd een beetje een blinde vlek van de sport. In 1958 werd er eenmalig een race in Marokko gehouden en Zuid-Afrika stond lang op de kalender. Maar nadat de Formule 1 zich in 1993 uit Zuid-Afrika terugtrok vanwege het apartheids-regime, is de sport nooit meer teruggekeerd naar Afrika.
Daar lijkt nu serieuze verandering in te gaan komen. Zuid-Afrika mikt al langer op een terugkeer naar de kalender met het Kyalami-circuit, waarmee Zuid-Afrika ook eerder al deelnam aan de Formule 1. Maar Kyalami is niet de enige kandidaat. De Formule 1 voert namelijk serieuze gesprekken met de regering van Rwanda om daar een race te organiseren.
In gesprek met Motorsport.com vertelt F1-CEO Stefano Domenicali: “Ze zijn hier erg serieus over. Ze hebben ons een goed plan getoond en dus gaan we eind september met hen in gesprek. Het zal dan ook op een vast circuit zijn.” Geen stratencircuit dus, zoals de afgelopen jaren steeds vaker wel gebeurd is (bijvoorbeeld Miami, Las Vegas en Madrid).
Hoewel uitbreiding in Afrika onderdeel is van de algehele visie van de Formule 1, is het volgens Domenicali niet iets wat koste wat het kost moet gaan gebeuren. “We willen zeker naar Afrika, maar het moet wel met de juiste investering zijn, met de juiste strategie. We moeten ons moment goed kiezen en we moeten er goed op letten dat we met open armen ontvangen worden. Zo’n land, zo’n regio heeft natuurlijk ook andere prioriteiten. We moeten erg voorzichtig zijn met dit soort keuzes.”
Dat heeft in het verleden inderdaad niet altijd goed uitgepakt. Valencia stond jarenlang op de kalender, totdat de financiële crisis van 2008 ervoor zorgde dat de stad het zich financieel niet meer kon veroorloven. F1 en India konden het niet eens worden over de belastingen rondom de organisatie van de race. China weigerde jarenlang de Formule 1 vrijstelling te geven van de vaccinatieregels tijdens de pandemie. Rusland en Zuid-Afrika vielen weg van de kalender om politieke redenen. En legio races hebben zich teruggetrokken omdat het gewoon te duur werd om een Formule 1-race te organiseren.
Afrika komt, maar ten koste van wie?
De grote vraag is wel: waar moet Rwanda komen op de kalender? De kalender van dit jaar is al de volste kalender uit de geschiedenis van de Formule 1, met 24 races. Verschillende coureurs en teambazen hebben aangegeven dat 24 wel de absolute grens is. Dat zou dus betekenen dat andere races moeten wijken om plaats te maken voor de nieuwkomers. En dat kunnen er wel eens meer dan één worden: Thailand is ook in vergevorderde gesprekken met de Formule 1, Zuid-Korea aast op een plekje, en Frankrijk en Duitsland willen ook dolgraag weer terug op de kalender.
Zandvoort en Spa lijken af te koersen op een rotatie regeling, wat dus al een plekje vrij zou maken. Maar ook andere historische circuits, zoals Monaco, Imola en Silverstone, zijn bepaald niet zeker van hun toekomst. Vorig jaar zei Domenicali nog dat historische circuits harder hun best moeten doen om te bewijzen dat zij de moeite waard zijn, en daar hint hij nu weer op.
“Tot aan 2020 hadden we niet zoveel plekken die een F1-race wilden organiseren. Toen konden we dus geen positieve druk uitoefenen om verder af te dwingen wat wij onze fans en klanten wilden bieden. Nu is het andersom. Ik zie dat aantal van 24 voorlopig niet veranderen, dus we kunnen nu mooi bijschafen aan de circuits die we hebben om te bepalen hoe de toekomst eruit ziet. In de komende maanden gaan we beslissen wat er in 2026 en verder gebeurt, en we hebben verschillende opties.”