In veel opzichten heeft Alex Albon de lijn van vorig jaar doorgezet. Dat is misschien niet in de punten terug te zien, maar dat komt meer door de auto dan door hem. De Williams van dit jaar is wat meer een all-round auto. Dat betekent dat hij minder pieken maar ook minder dalen heeft. Die pieken van vorig jaar was wat Albon zo op de kaart zette. Als er een circuit was dat de auto erg goed lag, dan kon Albon iets magisch laten zien in de auto.
Dat concept gaat dit jaar niet helemaal op. Omdat de auto meer een all-rounder is en nergens er echt uitspringt, valt hij ook een stuk minder op. Het idee is dat de coureurs daardoor vaker rond plek tien zouden moeten eindigen, en dat is nou precies wat Albon heeft gedaan. Twee keer elfde, een keer twaalfde en twee keer negende is ongeveer wat de auto zou moeten doen dit jaar.
Toch lukt het Albon zo nu en dan nog wel om iets moois neer te zetten. Absolute hoogtepunt van zijn seizoen kwam in Canada. In de beruchte bochtencombinatie aan het einde van het circuit schoot Albon in één klap Daniel Ricciardo en Esteban Ocon voorbij met een slinger manoeuvre die met geen mogelijkheid goed had kunnen gaan. En toch lukte het Albon om heelhuids uit de bochten te komen. Een fenomenale actie.
Wat een stuk minder fenomenaal is, was wat Albon deed in de eerste vrije training van Australië. De Williams-coureur crashte op een volledig onnodige wijze en dusdanig hard dat zijn auto helemaal naar de knoppen was. Het chassis kon niet gerepareerd worden en als gevolg kon Williams maar één auto aan de start van de Grand Prix zetten. Op basis van zijn resultaten van vorig jaar viel de keuze op Albon, iets wat nogal gemengde reacties opleverde. Het was ook wel een beetje wrang dat Sargeant bestraft werd voor iets wat Albon had gedaan.
En natuurlijk moeten we ook vermelden dat Albon nog wel meer matige resultaten heeft gehad. Zijn drie uitvalbeurten waren allemaal niet zijn schuld, maar zijn P18 in Miami en Spanje wel. Maar het belangrijkste blijft dat Albon zijn teamgenoot voorblijft, en dat doet hij zonder twijfel. Zijn teamgenoot is misschien niet de sterkste tegenstander, maar zelfs dan nog weet Albon hem vrij overtuigend te verslaan. In elke race waarin ze allebei de finish haalden, eindigde Albon minstens twee plekken boven hem.
Het valt voor Albon te hopen dat Williams snel een betere auto weet te ontwikkelen. Met de focus die op 2026 ligt, is het de vraag of we meer topprestaties van Albon gaan zien volgend jaar, of dat het weer een redelijk middelmatig seizoen wordt in 2025.
Cijfer: 7.5/10
- NL Beeld / Abaca Press