NASCAR-kampioen Larson: "Ik weet zeker dat ik een betere coureur ben dan Verstappen"

NASCAR-kampioen Kyle Larson denkt dat hij een betere all-around coureur is dan Max Verstappen. In een interview met FloRacing beweert de Amerikaan dat hoewel Verstappen het misschien beter doet in open wheelers, Larson toch het voordeel zal hebben op de meeste andere vlakken.

NASCAR-kampioen Kyle Larson

In Nederland zegt zijn naam ons misschien niets, maar in Amerika is Kyle Larson een absolute superster. Momenteel gaat hij aan de leiding in het kampioenschap in NASCAR. In 2021 won hij zijn eerste en vooralsnog enige titel in die competitie. Dat klinkt misschien niet heel indrukwekkend, maar kijk daarbij ook vooral naar wat hij nog meer deed in dat seizoen. Datzelfde jaar won hij namelijk ook toernooien in dirt racing en met sprintcars. In de hoog aangeschreven - en agressief Amerikaanse - Knoxville Nationals en de Chili Bowl greep Larson de titel.

Dit jaar waagde Larson zich voor het eerst ook aan de Indianapolis 500, een van de meest befaamde races in de wereld. Het kwam niet tot een overwinning, maar Larson kwalificeerde zich wel als vijfde en ging enkele rondes aan de leiding. Een vergelijkbaar resultaat met toen Fernando Alonso zich aan het evenement waagde in 2017.

In tegenstelling tot het stereotype, is Larson niet alleen capabel op ovale banen. De Amerikaan heeft ook vaak genoeg op road courses gereden, en kan met trots zeggen dat hij dertig procent van al zijn races op die circuits heeft gewonnen. Dat alles zorgt ervoor dat zijn concullega’s - inclusief voormalig F1-coureur Alexander Rossi - hem bestempelen als de beste en meest gevarieerde coureur ter wereld.

Kyle Larson (nummer 42) tijdens de Coke Zero 400 in 2017. Larson lag op koers om een goed resultaat te halen totdat hij crashte door toedoen van Matt Kenseth (nummer 20). Bron: NL Beeld / Abaca Press

Beter dan Verstappen

Toen Larson na zijn meest recente overwinning - zijn derde titel in de Knoxville Nationals in vier jaar tijd - werd gevraagd of hij het nodig vindt om tegen Max Verstappen te racen, hoefde de Amerikaan niet lang na te denken. “Niet echt. Ik weet wel dat ik beter dan hem ben als all-around coureur.”

“Verstappen kan absoluut niet in een Sprint Car stappen en de Knoxville Nationals winnen. Hij wint echt niet zomaar de Chili Bowl. Hij kan absoluut niet de NASCAR-races winnen. Net zo goed als dat ik niet zomaar de Formule 1-race in Monaco kan winnen. Maar ik denk wel dat ik een betere kans maak op zijn terrein dan hij op mijn terrein. Daar haal ik ook wel vertrouwen uit: ik weet dat ik beter ben dan hij. Misschien niet in open-wheel racen zoals IndyCar of de Formule 1, maar dat is maar één stijl van racen. Ik denk dat ik hem versla op elk ander vlak.”

Tot een echt duel in eerlijke omstandigheden zal het waarschijnlijk niet snel komen. Daarvoor zou een auto moeten worden ontwikkeld die geen van beiden echt een duidelijk voordeel geeft. Wie weet zou dat ooit in de Olympische Spelen kunnen gebeuren. Larson ziet dat voorlopig nog niet, maar staat er wel voor open als het ooit zover komt. “Ik zou dolgraag de kans krijgen om voor een gouden medaille te gaan en te racen tegen Max Verstappen. Dat zou geweldig zijn.”

Formule 1
  • NL Beeld / Mavrix