Coureursrapport 2024: Charles Leclerc

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Ferrari-coureur Charles Leclerc.

Ferrari-coureur Charles Leclerc

“De vloek van Monaco” was iets wat jarenlang boven het hoofd van Charles Leclerc hing. Het leek erop alsof de Monegask simpelweg vervloekt was als het op zijn thuisrace aankwam. Mechanische problemen, fouten van het team, hij kon maar geen geluk hebben in Monaco. Maar dit jaar kwam daar dan eindelijk het sprookjesboek-einde. Een slot waar Leclerc al jaren van droomde. Hij won de Grand Prix van Monaco.

We zouden graag zeggen dat het een van de vele hoogtepunten van zijn jaar is geweest, maar dat is helaas niet helemaal het geval. Monaco was zijn enige overwinning en van de titelstrijd, die na die race zeer goed mogelijk leek, is inmiddels totaal geen sprake meer. Leclerc staat inmiddels derde met honderd punten achterstand op Max Verstappen.

Ferrari houdt Leclerc tegen

Maar dat betekent absoluut niet dat Leclerc een flutseizoen heeft. Sterker nog, wat ons betreft heeft hij zijn beste seizoen tot nu toe. In totaal had hij drie slechte races dit jaar: Canada, Oostenrijk en Silverstone. In Canada zette Ferrari hem op droge banden terwijl de baan nat was. In Silverstone zette Ferrari hem op regenbanden terwijl de baan droog was. En in Oostenrijk moest hij meteen al een pitstop maken door een standaard racing incident crash in de eerste bocht.

Als je die drie resultaten wegstreept, dan is Leclerc nooit lager geëindigd dan vijfde. Hij is zelfs maar één keer vijfde geworden en dat was in Spanje. Verder heeft Leclerc gewoon een ontzettend goed jaar gehad. Monaco steekt er toch echt met kop en schouders bovenuit: de race wordt op zaterdag gewonnen, en op zaterdag was Leclerc simpelweg de beste.

Zijn andere resultaten dit jaar waren ‘gewoon’ goed. Heel erg goed. Er springt misschien niet per se iets uit, maar je komt ook niet zomaar vijf keer op het podium. Zeker niet in een jaar als dit, met acht coureurs die logischerwijs aanspraak kunnen maken op zo’n podiumplek.

Net iets minder dan Sainz

Waarom geven we Leclerc dan toch een lager cijfer dan Carlos Sainz, ondanks dat Leclerc bijna altijd hoger finisht dan Sainz?

Omdat de situaties in Silverstone en Canada duidelijk maakten dat Leclerc toch nog iets mist wat zijn teamgenoot wel heeft: het lef om het team terecht te wijzen. Sainz heeft meerdere keren bewezen de betere strateeg te zijn en niet bang te zijn om zijn wil door te drukken. En met het strategieteam van Ferrari is dat vaak maar beter ook. Leclerc heeft dat gewoon niet.

En dat gaat volgend jaar een probleem worden, want Lewis Hamilton is een erg dominante persoonlijkheid. Wil Leclerc de focus van het team op zich blijven houden, dan moet hij snel wat steviger in zijn schoenen gaan staan en het team laten zien wat hij kan op de momenten dat Ferrari zelf het af laat weten. Zolang hij dat niet doet, kunnen we niet anders dan wat punten bij hem weghalen.

Cijfer: 8.2

Formule 1
  • Ferrari