Coureursrapport 2024: Sergio Perez

Nu de eerste helft van het Formule 1-seizoen erop zit, is het goed om te kijken waar iedereen staat. Daarom neemt Autobahn per coureur door hoe hun seizoen tot nu toe ging. Dit keer: Red Bull-coureur Sergio Perez.

Red Bull-coureur Sergio Perez

Bij het schrijven van deze beoordelingen letten we meestal op drie dingen om te bepalen hoe goed of slecht een coureur het doet. 1: Hoe goed doet de coureur het ten opzichte van zijn teamgenoot? 2: Eindigt de coureur op de plek die je mag verwachten gezien het prestatievermogen van de auto? En 3: Hoe doet de coureur het ten opzichte van de directe concurrentie? En in geen van die drie categorieën scoort Sergio Perez echt goed.

Het seizoen van Perez is een van de meest besproken onderwerpen van dit jaar. En dat is best bijzonder als je bedenkt wat er allemaal wel niet gebeurt dit seizoen. Maar wanneer het bij het ingaan van de zomerstop er serieus op leek dat hij zou worden ontslagen, dan is het misschien ook wel terecht dat er veel naar Perez wordt gekeken.

Een sterke start

De start was lang niet slecht. Het was zelfs best wel heel erg goed. Perez eindigde op het podium in vier van de eerste vijf races, samen met teamgenoot Max Verstappen. Veel meer kun je niet van hem vragen. Het is inmiddels overduidelijk dat Verstappen de betere coureur in het team is, dus dan hoeft Perez hem eigenlijk alleen maar bij te benen om zijn plekje te blijven verdienen. En dat is exact wat hij deed.

Goed, de tijden waren niet geweldig. Het gat tussen Perez en Verstappen was 22 seconden in Bahrein, veertien seconden in Saoedi-Arabië en twaalf seconden in Japan. Maar dan nog: Perez hield de rest wel op ruime afstand achter zich.

De kwalificaties waren ook erg goed in die eerste vijf races. Bahrein was nog het slechtst, met een P5, maar verder kwalificeerde Perez zich steeds in de top drie. Zelfs in Miami, waar Perez niet op het podium eindigde, kwalificeerde hij zich nog als derde voor de sprint en vierde voor de race.

En een dramatisch slot

Maar daarna stortte het allemaal in. Monaco wordt gewonnen of verloren op zaterdag, en met P16 in de kwalificatie had Perez het al overtuigend verloren. In Canada crashte hij in de regenachtige omstandigheden. Hij reed overigens buiten de punten op dat moment. Zevende en achtste in Oostenrijk en Spanje terwijl Verstappen meedeed voor de winst. Zeventiende in Silverstone door een wanhopige strategie omdat hij toch al buiten de punten reed. En toen opnieuw een zevende plek in Hongarije, bijna twintig seconden achter Carlos Sainz op P6, en opnieuw mijlenver bij Verstappen vandaan. Oh ja, en hij had zich alweer als zestiende gekwalificeerd. In totaal heeft Logan Sargeant het nu drie keer beter gedaan dan Perez in de kwalificatie.

En dan is er natuurlijk nog de meest recente race, die in België. Perez start zowaar vanaf de eerste rij, een verrassend goed resultaat. Maar in de race zelf zakt hij terug naar de achtste plek, wat door de diskwalificatie van Russell nog opgekrikt wordt naar een zevende plek. Als Russell zijn winst had behouden, dan had Perez nu achtste gestaan in het kampioenschap.

Nu McLaren en Mercedes het gat naar Red Bull hebben gedicht, beginnen de prestaties van Perez een serieus risico te vormen voor Red Bull. In theorie kan McLaren in één race Red Bull passeren in het constructeurskampioenschap.

Uiteindelijk is er niets wat we nog over Perez z’n seizoen kunnen zeggen wat niet al door Christian Horner en Helmut Marko is gezegd. Dit is niet duurzaam voor het team. Perez zijn vorm zakte volledig in. Hij moet snel weer terug gaan naar de resultaten die hij aan het begin van het jaar behaalde. En wanneer je eigen team dit soort dingen over je zegt, dan lijkt het ons duidelijk wat voor cijfer daar bij hoort.

Cijfer: 4.5/10

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots