'De Red Bull is een bitch die alleen door Max Verstappen getemd kan worden'

Red Bull heeft een moeilijker seizoen dan de afgelopen paar jaar. De auto is een stuk moeilijker te besturen, en alleen Max Verstappen kan er echt wat mee.

De Red Bull Racing-auto van Max Verstappen en Sergio Perez

Aan het begin van het seizoen leek het erop dat Red Bull weer een ontzettend dominant jaar tegemoet ging. In vier van de eerste vijf races won Max Verstappen en stond Sergio Perez op het podium. Zelfs de sprintrace in China was een makkelijke prooi voor het Oostenrijkse team.

Maar dat stortte daarna heel snel in. Sinds dat moment is er geen enkele race meer geweest waarin beide Red Bulls op het podium stonden. In zes van de negen races heeft Red Bull de overwinning aan een ander team moeten laten. In andere woorden: Red Bull heeft overduidelijk niet meer de snelste auto.

Dat Red Bull - en vooral Verstappen - nog in de voorhoede meedoet zorgt ervoor dat het team nog niet in paniek raakt. Maar volgens adviseur Helmut Marko kan het team de realiteit ook niet meer ontkennen. Aan Auto, Motor und Sport legt Marko uit dat de auto nu behoorlijk anders is dan het team had gehoopt.

‘Max Verstappen is de enige die dit nu kan’ 

“Aan het begin van het jaar hadden we een auto die goed in balans was, net zoals de McLaren nu is”, legt Marko uit. “Die auto kon elke situatie wel goed aan. En toen hebben we ergens een fout gemaakt. De auto is nu echt een bitch die alleen door Max getemd kan worden.”

Red Bull heeft uiteraard niet stilgezeten tijdens het seizoen. Op verschillende momenten zijn er upgrades aangebracht aan de auto, bijvoorbeeld in de Grand Prix van Hongarije. Eerder blies Red Bull nogal hoog van de toren over die upgrades. Helmut Marko zelf voorspelde dat zodra de upgrades er kwamen, Red Bull weer zonder twijfel de dominante auto zou zijn. Nu komt hij daarop terug.

“De auto is er alleen maar meer en meer onvoorspelbaar door geworden. Het is nog lastiger geworden om de juiste balans te vinden. Net zoals Mercedes aan het begin van het jaar, zijn we nu soms snel en soms langzaam. Het hangt af van de omstandigheden. Soms zie je dat zelfs binnen dezelfde race. Bijvoorbeeld in Silverstone, toen het halverwege begon te regenen.”