Haas belooft in Monza gewoon aan de start te staan ondanks rel met Mazepin

Haas is verwikkeld in een juridische strijd met de familie Mazepin en dat dreigt problemen te geven voor de volgende race. Maar Haas maakt zich geen zorgen.

Het Formule 1-team van Haas

Toen Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel, beëindigde Haas meteen de samenwerking met de familie Mazepin. Dmitry Mazepin was namelijk een hooggeplaatste Russische ondernemer en stond in dezelfde zaal als Poetin toen de Russische president de oorlog aankondigde. Haas werd op dat moment nog gesponsord door Uralkali, het bedrijf van Dmitry Mazepin, en had Nikita Mazepin als coureur.

Vlak voordat dit allemaal gebeurde, leek het er nog gewoon op dat Haas en de familie Mazepin gezamenlijk het seizoen 2022 in zouden gaan. Als onderdeel van die overeenkomst had Uralkali dus €12 miljoen aan Haas betaald in sponsorgeld. Sindsdien doet Uralkali hard zijn best om dat geld weer terug te krijgen.

In eerste instantie kon dat niet gebeuren omdat de sancties vanuit Amerika en de Europese Unie het verboden om financiële transacties te doen met Russische bedrijven. Inmiddels vindt Uralkali het te lang duren en heeft het bedrijf Haas voor de rechter gesleept. Een Zwitserse rechter stelde afgelopen juni Uralkali in het gelijk en droeg Haas op om het geld alsnog over te maken. Maar dat is nog steeds niet gebeurd.

Volgens Formula.hu en RacingNews365 zijn er dit weekend deurwaarders van Uralkali aanwezig in de paddock van Zandvoort om beslag te leggen op verschillende bezittingen van Haas. Daar zouden onder meer het motorhome en de beide Formule 1-auto’s tussen zitten. Mochten deze bezittingen inderdaad in beslag genomen worden - dat zou dan na het raceweekend gebeuren - dan wordt het knap lastig voor Haas om volgende week aan de startlijn in Monza te verschijnen.

Aan PlanetF1 maakt Haas duidelijk dat het team er alle vertrouwen in heeft dat het wel goed komt. “Haas is volledig van plan om Uralkali alle verschuldigde bedragen te betalen die voortvloeien uit de arbitrage-uitspraak. Er bestaat geen twijfel over de verschuldigde bedragen. Haas heeft samengewerkt met advocaten om ervoor te zorgen dat de betaling voldoet aan alle relevante Amerikaanse, EU-, Britse en Zwitserse sanctiewetten en -regels. We zullen de komende dagen blijven samenwerken met Uralkali om deze zaak definitief op te lossen.”

Reactie van Uralkali

Uralkali heeft inmiddels ook gereageerd op de situatie. In een bericht aan Formula.Hu en RacingNews365 schrijft het Russische bedrijf: "We hebben begrepen dat Nederlandse deurwaarders, met ondersteuning van de politie, gisteravond in de paddock van Haas een inventaris hebben opgenomen van de goederen. Dit is het verwachte resultaat van de weigeringen van Haas om het oordeel van de arbitrage te volgen en Uralkali te betalen en een racewagen te geven."

"Het oordeel is tot nu toe genegeerd door Haas", vervolgt het bedrijf. "Haas heef nu meer dan twee maanden gehad om hier aan te voldoen en we hebben inderdaad contact gezocht met Haas over de opties voor een betaling en waar de racewagen naartoe moet gaan. Daar is nooit een antwoord op gekomen. Er zijn nooit sancties geweest die het onmogelijk zouden maken voor Haas om aan zijn verplichtingen te voldoen. Desondanks heeft Haas nooit betaald."

"Het doet ons goed om te horen dat na het bezoek van de Nederlandse deurwaarders, Haas eindelijk bereid is te betalen. Uralkali wil niets liever dan dat het ontvangt wat via een eerlijk juridisch proces aan ons is toegewezen."

Formule 1
  • NL Beeld / Abaca Press