Logan Sargeant per direct weg bij Williams, Colapinto maakt seizoen af

Logan Sargeant gaat het seizoen niet afmaken bij Williams. De Amerikaan wordt per direct vervangen door Williams-junior Franco Colapinto.  

Logan Sargeant van Williams

Het hing al even in de lucht dat Sargeant vroegtijdig vervangen zou worden. In het weekend van de Grand Prix van Nederland zou Williams-teambaas James Vowles al rond hebben gevraagd hoe het met de reservecoureurs van de andere teams zat. Mick Schumacher (Mercedes) en Liam Lawson (Red Bull) zouden daar als beste kandidaten uitgekomen zijn. Maar verrassend genoeg is de keuze op geen van beiden gevallen.

In plaats daarvan kiest Williams voor Franco Colapinto, een junior uit het eigen opleidingstraject. Colapinto kende vorig jaar een sterk eerste seizoen in de Formule 3 en rijdt momenteel in de Formule 2. Ook daar heeft hij een prima jaar: één overwinning en twee podiums zetten hem op dit moment op de zesde plaats in het kampioenschap.

Dat wordt nu beloond met een zitje in de Formule 1 tijdens de resterende negen races. “Het is een eer om mijn F1-debuut te mogen maken met Williams”, schrijft Colapinto in een reactie. “Het team heeft een geweldige geschiedenis en ik kan niet wachten om deel uit te maken van de missie om terug naar de voorhoede te keren. Het zal ontzettend lastig worden om halverwege het seizoen in te stappen, maar ik ben klaar voor de uitdaging. Ik zal samen met Alex [Albon] zo hard werken als ik kan om er het beste van te maken.”

Afscheid van Sargeant

Teambaas James Vowles maakt duidelijk dat dit geen makkelijke keuze was. “Een coureur midden in het seizoen vervangen is niet een keuze die snel gemaakt is. Maar we geloven dat dit Williams de beste kans geeft om de rest van het jaar voor de punten te vechten. We hebben net een grote upgrade aangebracht en we moeten het maximale uit elke kans halen in een ontzettend competitief middenveld. We geloven ook in het investeren in onze jonge talenten in de Williams Driver Academy, en Franco krijgt zo een geweldige kans om te laten zien wat hij kan in de laatste negen rondes.”

Vowles vergeet niet wat dit voor Sargeant betekent. “Dit is zonder twijfel ontzettend zwaar voor Logan. Hij heeft alles gegeven in zijn tijd met Williams en we willen hem bedanken voor al zijn harde werk en zijn positieve houding. Logan is nog steeds een ontzettend getalenteerde coureur en we zullen hem blijven steunen in zijn carrière in de toekomst.” Dat klinkt misschien enigszins als een loze belofte, maar Williams doet dit wel meer. Momenteel steunt het team bijvoorbeeld Jaime Chadwick in haar pogingen om door te breken tot IndyCar.

Logan Sargeant na zijn zware crash afgelopen zaterdag op het circuit van Zandvoort.

Zandvoort bleek de laatste druppel

De carrière van Logan Sargeant in de Formule 1 was altijd al een moeizame. De Amerikaan promoveerde na een veelbelovende tijd in de lagere competities. Na slechts één seizoen in de Formule 2 werd hij al naar de Formule 1 gehaald als vervanger van Nicholas Latifi.

Vowles heeft meerdere keren gezegd dat dit een grote fout was. Volgens hem kreeg Sargeant namelijk niet genoeg tijd om zich goed voor te bereiden op de Formule 1. Met het beperkte aantal testuren en de korte tijd dat hij in de Formule 2 reed, was dit een te grote vuurdoop voor Sargeant. Ook andere coureurs, zowel in de Formule 1 als de Formule 2, hebben vaak aangegeven dat het erg moeilijk is om je goed voor te bereiden op een snelle overstap naar de Formule 1. Daarom kregen coureurs als Oscar Piastri, Liam Lawson en Jack Doohan ook eerst een rol als reservecoureur in afwachting van een permanente promotie.

De F1-carrière van Sargeant leek goed te beginnen, met een twaalfde plek in zijn eerste race. Maar daarna werd hij vooral bekend vanwege zijn vele crashes, zijn teleurstellende kwalificaties en zijn onzichtbare races. Het enige punt dat Sargeant behaalde in de Formule 1, kwam vorig jaar in Austin. Sargeant finishte als twaalfde, maar door twee diskwalificaties in de top tien kreeg hij toch een punt.

Eerder dit jaar leek het al einde verhaal te zijn voor de Amerikaan. Williams liet hem aan de zijlijn staan toen teamgenoot Alex Albon crashte in Australië en ze maar één auto aan de startlijn konden zetten. Niet veel later kwam het bericht naar buiten dat een team een verzoek had ingediend bij de FIA om Andrea Kimi Antonelli speciale dispensatie te geven zodat hij dit jaar al in de Formule 1 zou kunnen rijden.

Het weekend op Zandvoort gaf de doorslag voor Williams. Sargeant crashte in de derde vrije training. De crash was zo ernstig dat hij niet mee kon doen aan de kwalificatie. In het tijdperk van de costcap zijn dit soort crashes funest voor een team als Williams, dat hard bezig is met de infrastructuur achter de schermen te verbeteren. Daarbij moet echter worden gezegd, dat tot afgelopen weekend, de crashes van Albon een aanzienlijk grotere kostenpost waren dan die van Sargeant.

Het zitje dat nu door Colapinto wordt gevuld, zal volgend seizoen worden overgenomen door Carlos Sainz.