Logan Sargeant moest vertrekken
Het is enigszins bijzonder dat Williams Logan Sargeant nu nog uit het team zet. Het team heeft namelijk al een nieuwe coureur voor volgend jaar, in de vorm van Carlos Sainz. Het is nu gewoon het seizoen uitrijden voor het team en dan kunnen ze volgend jaar genieten van de nieuwe coureur.
Maar Williams kon daar niet op wachten. Sargeant had dit jaar weer een reeks crashes op zijn naam staan, waarvan de laatste kwam in Zandvoort. In het tijdperk van de costcap zijn zulke crashes niet alleen vervelend, ze zijn een enorm groot probleem. Nog los van het feit dat Sargeant door zijn crash dit keer niet mee kon doen aan de kwalificatie in Nederland, moeten al die onderdelen ook iedere keer vervangen worden. Het geld dat Williams daar aan uit moet geven, kan niet geïnvesteerd worden in ontwikkeling van nieuwe onderdelen.
Wat in Zandvoort ook nog eens meespeelde, is dat Williams net een heel nieuw pakket aan upgrades op de auto had gezet. Upgrades die nu niet goed uitgetest konden worden. Upgrades die veel tijd en geld kostten om te ontwikkelen.
Als Sargeant nou regelmatig punten binnensleepte om die crashes uit te balanceren, dan was het een ander verhaal. Kijk bijvoorbeeld naar het eerste jaar van Max Verstappen: de Nederlander crashte ook regelmatig, maar zette daar wel een flink aantal goede races tegenover. Hetzelfde verhaal met Charles Leclerc, hetzelfde verhaal met Lando Norris. Maar Sargeant deed dat gewoon niet. De crashes waren te duur, de punten bleven uit, en dus moest er iets veranderen.
Red Bull maakte Liam Lawson onmogelijk
Een van de kandidaten waar Williams naar keek, was Liam Lawson. De reservecoureur van Red Bull en RB maakte vorig jaar een erg sterk debuut bij AlphaTauri en scoorde punten waar zijn voorganger Nyck de Vries dat nog niet was gelukt.
Maar er waren andere factoren die een Williams-debuut van Lawson in de weg zaten. Christian Horner gaf aan dat ze Lawson alleen uit wilden lenen als ze hem ook meteen op ieder gewenst moment weer terug konden roepen. Nog los van dat dat erg onhandig is voor Williams, geeft het ook aan dat Red Bull mogelijke plannen heeft voor Lawson. Of dat iets te maken heeft met Sergio Perez of Daniel Ricciardo kunnen we alleen maar naar raden. Maar het zou in ieder geval een constructie zijn waar Williams niet goed omheen kan bouwen.
En als we verder speculeren naar wat de ideeën van Red Bull zijn, dan moeten we vooral naar het tweede team kijken. Stel dat Lawson inderdaad in die Williams zou stappen en het erg goed zou doen. Dan neemt hij het niet alleen op tegen Sauber en Haas en Alpine, maar ook tegen de coureurs van RB. Zou Red Bull daar comfortabel mee zijn, als de eigen reservecoureur ineens punten weg zou halen bij de vaste coureurs? Het is ongetwijfeld een afweging die bij zowel Horner als Vowles is opgekomen.
Mick Schumacher was te riskant
De andere naam die veel genoemd werd, was die van Mick Schumacher. Na zijn ontslag bij Haas is Schumacher de reservecoureur van Mercedes geworden en rijdt hij voor Alpine in het WEC. Toto Wolff bleef benadrukken dat Schumacher een erg goede coureur is en dat zijn tijd bij Haas niet het hele verhaal vertelde.
Maar waarschijnlijk vertelde die periode wel genoeg van het verhaal. Schumacher liet zo nu en dan best wat goeds zien bij Haas, maar nog veel vaker viel hij op doordat zijn auto ineens in duizend stukjes over de baan verspreid lag. Dat is dus precies wat Williams niet wilde hebben. Sargeant vervangen door een andere crash-gevoelige coureur is een enorm risico en gaat recht in tegen wat het team hoopt te bereiken met dit vroegtijdige ontslag.
En er is nog iets: Schumacher doet het op dit moment best goed in het WEC. Zo goed zelfs dat Alpine hem niet zomaar kwijt wil. Williams zou dan moeizame onderhandelingen met Alpine in moeten gaan, waardoor ze kostbare tijd verliezen. Waarschijnlijk had Schumacher niet zomaar in kunnen stappen dit weekend in Monza, aangezien er ook een WEC-race in Austin op de planning staat.
Neemt Williams met Colapinto niet hetzelfde risico?
Lawson en Schumacher hadden misschien hun eigen problemen, maar ze brachten wel veel ervaring met zich mee. Als je inderdaad de auto zoveel mogelijk heel wil houden in de rest van het seizoen, en de kansen op punten wil maximaliseren, dan is die ervaring bijzonder nuttig. In plaats daarvan koos Williams voor Franco Colapinto, een vrij onervaren coureur in pas zijn eerste jaar Formule 2, die nu heel snel de auto moet leren kennen. Maakt Williams daarmee niet gewoon dezelfde fout als het met Sargeant deed?
Nou, ja en nee. Het klopt dat teambaas James Vowles vaak zei dat Sargeant te vroeg naar de Formule 1 was gehaald, en dat Colapinto nu nog veel sneller in een Formule 1-auto wordt gezet. Het verschil is alleen dat Colapinto niet het hele jaar in de auto zal zitten. De Argentijn gaat maar negen races rijden en maakt daarna plaats voor Carlos Sainz.
Er is een goede kans dat Colapinto inderdaad evenveel moeite met de auto zal hebben als Sargeant. Er is een goede kans dat Colapinto even vaak zal crashen als Sargeant, al helemaal met Singapore en Baku in het vooruitzicht. Er is een goede kans dat Colapinto geen enkel punt zal scoren in deze negen races. Maar tussen de regels door valt te lezen dat dat niet per se het doel is van Williams. Zij willen vooral dat Colapinto dit als een zeer uitgebreide training kan zien.
Colapinto hoeft zich niet te bewijzen voor volgend jaar. Hij vecht niet voor een zitje. Het enige wat Colapinto echt hoeft te doen, is cruciale ervaring opdoen met een Formule 1-auto. De testtijd in Formule 1 is bijzonder beperkt en op deze manier kan Williams ervoor zorgen dat Colapinto zich beter voor kan bereiden op een toekomstige vaste promotie naar de sport. Wanneer dat zal zijn is een groot raadsel. Sainz en Albon liggen allebei nog tot en met 2026 vast. Maar mocht een van hen na dat jaar vertrekken, dan wil Williams graag dat Colapinto zo goed mogelijk voorbereid is om direct in de auto te springen. Dit is misschien wat voorbarig, maar het is een veiligere optie dan een rivaliserende coureur als Lawson die training en ervaring geven.