Jos Verstappen haalt opnieuw uit naar Horner: 'We kunnen niet meer doen alsof'

Jos Verstappen heeft opnieuw weinig goeds te zeggen over Red Bull-teambaas Christian Horner. Volgens Verstappen is het al haast te laat om het team weer op de rails te krijgen.

Jos Verstappen in gesprek met iemand van Mercedes

Het jaar begon ontzettend onrustig voor Red Bull. Nog voordat de eerste race was geweest, kwam er nieuws naar buiten dat teambaas Christian Horner zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De teambaas werd uiteindelijk door Red Bull vrijgesproken van de aanklacht, maar het bleek het startsignaal voor een periode van ongekende instabiliteit binnen Red Bull. Steunpilaren Adrian Newey en Jonathan Wheatley verlieten het team, de auto heeft steeds meer moeite met het bijbenen van de concurrentie, en bijna wekelijks komen er weer berichten naar buiten die aangeven dat het allemaal bepaald niet koek en ei is binnen de gelederen van het team.

Jos Verstappen is een van de duidelijkste criticasters binnen de organisatie. De vader van Max is sowieso al niet op zijn mondje gevallen, maar als het op Horner aankomt houdt Verstappen senior zich bepaald niet in. Eerder dit jaar voorspelde hij dat het team uiteen zou vallen als Horner nog aanbleef als teambaas.

Grand Prix van Nederland

Afgelopen weekend ging het weer niet geweldig bij Red Bull. Voor het eerst sinds Zandvoort weer op de kalender staat, wist Max Verstappen zijn thuisrace niet te winnen. Hij beperkte de schade in het kampioenschap door als tweede te eindigen, maar wel bijna 23 seconden achter Lando Norris.

“Meer dan 20 seconden is een enorme teleurstelling”, klaagt Jos Verstappen tegen Bild. “Max heeft nooit een echte kans gehad om te winnen. Maar dat is ook niet zo gek als je de auto weer terugzet naar hoe het eerder was. Dat zegt al genoeg. Het team heeft verschillende verkeerde keuzes gemaakt. Je moet dan echt naar jezelf in de spiegel kijken en niet alles wegwuiven. Het is hoog tijd dat we kritisch naar onszelf gaan kijken - als het nog niet te laat is.”

“De goede mensen verlaten het team”, vervolgt de vader van de wereldkampioen. “Ik ben echt niet blij met wat er allemaal gebeurt. We kunnen dit niet meer verbloemen: de situatie is heel ernstig. Max zal niet blij zijn met deze auto. Het is nu aan Horner om het team weer op de rails te krijgen. Er moet veel gebeuren. De hele spirit moet veranderen.”

Op de vraag of hij nog vertrouwen in heeft dat Horner de boel weer draaiende krijgt, hoefde Verstappen senior niet lang na te denken. “Het zou me verbazen. Op dit moment zeg ik nee.”

Jos Verstappen en Red Bull-adviseur Helmut Marko. (Bron: NL Beeld / Abaca Press)

‘Max rijdt volgend jaar gewoon voor Red Bull’

De openlijke kritiek van Jos op Horner heeft de speculatie rondom Max Verstappen weer doen oplaaien. Mercedes zou de wereldkampioen maar wat graag van Red Bull afpakken, en de woorden van Jos Verstappen suggereren dat hij dat helemaal niet erg zou vinden. Tijdens de zomerstop zijn er zelfs al gesprekken geweest tussen teambaas Toto Wolff en het management van de Nederlander.

Maar volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko hoeft men daar niet zoveel achter te zoeken. “Hij [Wolff] zou geen goede teambaas zijn als hij Max niet probeerde binnen te halen”, analyseert Marko in de Inside Line podcast. “Sowieso is Jos Verstappen een grotere fan van Toto dan van Christian Horner. Maar op dit moment is alles duidelijk. Max rijdt volgend seizoen voor Red Bull Racing.”

“Elk contract met een topcoureur omvat prestatieclausules”, vervolgt Marko. “Je moet aan Jos vragen waarom hij een grotere fan is van Toto, maar Max en zijn team zijn gefocust op het winnen van het kampioenschap. Wij moeten Max gewoon een winnende auto geven en dan houden al die geruchten meteen op.”