Teambaas Williams: "Schumacher is niet bijzonder"

Teambaas James Vowles heeft duidelijk gemaakt waarom Williams niet voor Mick Schumacher koos. Volgens Vowles was Schumacher gewoon niet speciaal genoeg.

Mick Schumacher, die een zitje bij Williams mis is gelopen

De eerste dagen van het raceweekend in Monza stond uiteraard bol van de vragen rondom Williams. De Britse renstal verving eerder in de week Logan Sargeant door rookie Franco Colapinto, die tot nu toe bezig was aan zijn eerste seizoen in de Formule 2 en daar zesde stond. Het leek een beetje een vreemde keuze, aangezien Red Bull en Mercedes meer dan bereid waren om reservecoureurs Liam Lawson en Mick Schumacher uit te lenen aan het team.

Teambaas James Vowles, die normaal gesproken erg diplomatiek is in zijn bewoording, liet er dit keer echter geen twijfel over bestaan waarom de keuze uiteindelijk op Colapinto viel. “De contractuele positie van Red Bull in het geval van Liam werkte voor mij niet, dus dat was gezien de omstandigheden geen optie”, vertelt hij aan de verzamelde media in Italië. “Het ging daardoor tussen Franco en Mick, een lastige keuze. Mick heeft sinds zijn tijd bij Haas veel vooruitgang geboekt, daar is geen twijfel over mogelijk. Hij is een competente rijder. Als we hem in de auto hadden gezet, had hij goed werk geleverd.”

“Maar we konden ook investeren in een individu dat deel uitmaakt van onze Academy en honderden of duizenden ronden in onze simulator heeft gereden, in die auto, waarvan we op de data kunnen zien hoe hij presteert en dat hij significante stappen zet. Ik denk dat we hier eerlijk over moeten zijn. Mick is niet speciaal, hij zou gewoon goed zijn.”

‘Hij staat voor Antonelli en Bearman’

Volgens Vowles is het ook niet alleen een keuze voor deze paar races, maar voor de lange termijn. Colapinto komt de komende twee seizoenen niet in aanmerking voor een zitje bij Williams (Carlos Sainz en Alex Albon liggen allebei vast voor minstens twee jaar), maar blijft in die tijd wel verbonden aan het team.

“De toekomst van Williams is niet investeren in het verleden”, verklaart de teambaas. “Het gaat om investeren in talent waardoor wij verder naar voren kunnen komen. Je steekt veel geld in de Academy, dan moet je ook de daad bij het woord voegen. Franco staat in het F2-kampioenschap voor Antonelli en voor Bearman. En hij rijdt voor MP Motorsport. Met alle respect voor MP, maar dat is geen Prema of ART. En hij presteert goed. Franco is klaar voor de uitdaging en weet wat hem te doen staat.”

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press