Ferrari en Red Bull roepen FIA op te kijken naar de voorvleugel van McLaren

Ferrari en Red Bull hebben zorgen over de voorvleugel van rivaal McLaren. Volgens de teams gebruikt McLaren mogelijk een illegaal systeem.

De voorvleugel van McLaren. Rivaliserende teams roepen de FIA op extra goed naar McLaren te kijken

Vorig jaar was er in de Formule 1 een aerodynamisch concept waar iedereen het ineens over had: de flexi-wing. De FIA stelt hele strenge regels aan hoe ver een voorvleugel van een auto door mag buigen bij hoge snelheden. Hoe meer zo’n vleugel buigt, hoe sneller de auto kan gaan. Daarom zijn er regels over hoeveel dat mag, om het een beetje eerlijk te houden.

Het probleem is alleen dat de FIA zoiets alleen kan controleren als de auto stilstaat. Het trucje van de teams was dus om een systeem te ontwikkelen dat in stilstand voldoet aan de eisen van de FIA, maar bij hoge snelheden (wanneer het dus niet goed gecontroleerd kan worden) veel verder doorbuigt dan toegestaan is. Net als dit jaar, bij de regels rondom de asymmetrische remmen, heeft de FIA nooit gezegd dat er daadwerkelijk een team was wat zich hieraan schuldig maakte. De algemene aanname is echter dat vooral Aston Martin hier voordeel van had. Daarom stortte Aston Martin in de loop van het seizoen zo in toen de FIA strenger ging controleren op deze flexibele voorvleugels. Oftewel: de flexi-wing.

De voorvleugel van Mercedes. Net als McLaren wordt ook Mercedes beschuldigd van een illegale voorvleugel.

Oproep aan de FIA

Na de controles halverwege het vorige seizoen hebben we niet veel meer over dit concept gehoord. Maar nu McLaren ineens zo dominant is geworden, steken de beschuldigingen de kop weer op. “De voorvleugel van McLaren en Mercedes moet worden gecontroleerd!” stelde Red Bull-adviseur Helmut Marko tegen ORF na de kwalificatie afgelopen weekend in Monza.

Teambaas Christian Horner, zoals altijd de meer diplomatieke van de twee, stak het iets constructiever in. “Volgens mij zijn de regels duidelijk. Dit is een kwestie voor de FIA. Je moet een controle doorkomen, maar je moet daarbij ook naar de exacte bewoording van de regels kijken. We laten het aan de FIA over, maar als ze oordelen dat dit is toegestaan, dan moeten wij natuurlijk ook mee gaan doen.”

Zijn evenknie bij Ferrari, Fred Vasseur, legde de kwestie ook bij de FIA neer. “Deze discussie ga ik niet met jullie voeren”, lacht hij tegen de journalisten in Monza. “Ik ga dit bespreken met Nikolas Tombazis [hoofd single seaters bij de FIA]. We zullen het oordeel van de FIA respecteren, maar we gaan dit wel met hen bespreken.”

De FIA heeft recentelijk al camera’s geplaatst op de voorvleugels van een aantal teams om zo beter te kijken hoe de vleugels zich gedragen tijdens een race. Voorlopig lijkt de organisatie nog geen plannen te hebben om teams daadwerkelijk aan te pakken. Vandaar ook de oproep van Red Bull en Ferrari. Zoals analist Martin Brundle het vorig jaar stelde: “Je leest de regels altijd twee keer. Een keer om te kijken wat er in staat, en een keer om te kijken wat er niet in staat.”