11 auto's die speciaal voor China werden verlengd

Chinezen zijn doorgaans klein van stuk, maar hebben hun auto juist het liefst zo lang mogelijk. Schijnt een statusdingetje te zijn. Westerse fabrikanten geven graag gehoor aan de vraag naar extra centimeters, want in China kan je volume draaien.

China is al enkele jaren 's werelds grootste automarkt. Het gros van de vraag wordt afgedekt door goedkope eigen producten, maar het kleine deel van de markt die westerse fabrikanten in handen hebben is in absolute eenheden nog steeds erg significant. In het midden- en hoge middensegment leveren automakers op hun thuismarkt geen verlengde versies van hun aanbod, maar in China wel.

"A big car not only brings me comfort, but also indicates my taste and wealth." Deze kwoot van een potentiële Chineesklant zegt alles over waarom het slim is om als westers statusmerk speciaal voor China je sedans wat op te rekken. Je boek- en aandeelhouders zulllen je dankbaar zijn.

De volgende modellen werden speciaal met China in het hoofd verlengd, en niet geheel toevallig gaat maandag aanstaande een nieuwe editie van China Auto van start, in Beijing dit jaar, en zonder tietjesnieuws. Reken dus op gestage uitbreiding van dit lijstje.

De nieuwste loot aan de stam van verlengde sedans voor China. Zo nieuw zelfs, dat we alleen nog bovenstaande teaser hebben. Deze week wordt de XF L onthuld op de Beijing Auto Show, waarmee het de eerste speciaal voor China verlengde massa-Brit wordt.

Inmiddels is de S90 ten tonele verschenen, maar zijn voorganger - de S80 - was voor Chinezen niet lang genoeg. Daarom kregen ze de S80L, met 14 cm meer wielbasis, die in zijn langste vorm net de 3 meter niet aantikte. Changan-Volvo was verantwoordelijk voor de in Chongqing geproduceerde S80, met onder de kap een 2.0 turbo of een 3.0 zescilinder.

Overigens heeft Volvo al laten weten dat we ook van de S90 een lange versie mogen verwachten. De vraag is of dit een model is dat ook buiten China uitgerold zou worden.

8 cm langer dan een gewone S60, en bovendien: made in China. In tegenstelling tot andere S60's rolt de S60 L uit de Geely-fabriek in Chengdu als T5, met onder de kap een 2 liter viercilinder met 240 pk. Waar de vorige S60 L binnen China bleef, gaat Volvo met de nieuwe de boer op, in ieder geval naar de Amerikaanse markt, waar de auto lanceerde als 'S60 Inscription' op de 2015 Detroit Motor Show.

Met zijn introductie in 2005 was de A6 L meteen een schot in roos. Chinezen zijn dol op Audi, maar van de status van de A6 gingen ze helemaal door het lint. In zijn segment had de A6 L 40% marktaandeel, en al in 2008 werd de grens van 200.000 verkochte exemplaren doorbroken, meer luxewagens van één serie dan ooit in China verkocht waren. 

De in 2009 geïntroduceerde A4L (B8) had één taak: het succes van de A6L evenaren. Audi zette drie jaar lang 2.000 Chinese en Duitse ingenieurs aan het werk, met als resultaat de A4L met 60 mm meer lengte en beenruimte. 

Inmiddels zijn we net aanbeland bij de B9-versie van de A4, en dus presenteert Audi deze week op de Beijing Auto Show een nieuwe A4L, met een 8,8 cm langere wielbasis dit keer, als de geruchten kloppen.

Sinds 2006 kunnen Chinezen een verlengde 5 Serie kopen, met liefst 14 cm meer wielbasis. De introductie van de phallusvergrotende Bimmer verhoogde de 5 Serie-verkopen met  50%. Inmiddels is van de huidige Fünfer (F10) ook een Li-versie beschikbaar, die met codenaam F18 door het leven gaat.

'Als Audi het doet, dan wij ook'. Dat vat in het kort het bestaansrecht van de BMW 328/335 Li samen, die in 2012 in Beijing gelanceerd werd. Zien we deze week de LCI?

Net zoals de rest van de Duitsers maakt Mercedes mondiaal alleen L-versies in het topsegment, maar voor China doen ze het graag een segmentje lager. Lange tijd bleven de verkopen van Mercedes-Benz vér achter op die van BMW en Audi, maar met o.a. de E-Klasse L werd dat rechtgetrokken. Let wel, we hebben het over de vorige generatie E-klasse, die als E260 L, E300 L, en E400 L beschikbaar was (video).

Van de nieuwste E is nog geen L-versie. Of dat deze week in Beijing gaat veranderen? Dat zit er heel dik in, want een volledig ongecamoufleerde W213 E200L en E300L zijn al gespot in China.

Twee jaar na BMW, en vijf jaar na Audi gooide ook Mercedes een verlengde C-Klasse op de Chinezen, tijdens de vorige Beijing Auto Show, in 2014. Er is immers vraag naar, en wie zijn wij..enz enz.

Ook Nissans luxemerk Infiniti doet mee met de oprekgekte. De Q70L werd als eerste in China onthuld, maar is inmiddels ook voor Amerikanen te koop. In Europa is een L-versie niet aan de orde, hier heeft Infiniti al moeite genoeg om gewone grote sedans weg te zetten.

Op de valreep. BMW schijnt zijn eerste lange SUV ooit volgende week in China te laten debuteren. Mooi?