Nieuwe Porsche-dienst legt bom onder exclusieve autohuur

Altijd al Porsche willen rijden, maar dit nooit kunnen betalen? Dan is de nieuwe Share a Porsche-dienst iets voor jou. Met maximaal 4 man doen alsof je een dikke 911 bezit, en verdrinken in bever. Want iedereen weet: hoe duurder je auto...

Meldoniumkanon Sharapova vloog er uit bij Porsche, maar in plaats daarvan hebben we binnenkort Share-a-Porsche, een 2.0 autodeeldienst die tegenwicht moet brengen aan de algehele A-segment private lease-droevenis die de Nederlandse wegen teistert. Voor een prijs natuurlijk, want in tegenstelling tot zo'n i10-koekblik van de Media Markt lease je zo'n Porsche niet even voor 200 euro de maand.

Maar alle kanttekeningen terzijde: het is een aardig initiatief voor wie bijvoorbeeld een leuke Cayman/911 wil rijden, maar aanschaf, afschrijving en verzekering niet in zijn eentje kan of wil ophoesten, en voor wie af en toe een dikke auto huren ook geen aantrekkelijke optie is. Als je een jaar met 4 man zo'n auto voor 12.000 kilometer vastlegt, dan heb je een paar leuke dagen in het verschiet. Mits je het onderling eens kan worden over wie de auto wanneer krijgt. 

Porsche-importeur Pon sluit per auto contracten af voor 2,3 of 4 personen. Het is dus geen kelderbox in oud-West waar 30 man de sleutel van heeft, op deze manier blijft het nog enigszins controleerbaar.

Het contract behelst een vast kilometrage, onderhoud, reparaties, alles. Onderling mag je de kilometerverdeling en alle details uitvechten, de enige kosten die je maakt zijn die voor de brandstof en de boetes. En af en toe een nieuw setje achterbanden, want we gokken dat Porsche niet na elke 2.000 km de portemonnee trekt en een verse set schlappen op je achteras legt, omdat de vorige tot het canvas is opgerookt.

Hoe Pon wil voorkomen dat de jonge occasionmarkt over een jaar of twee wordt overspoeld met maximaal afgetrapte zeer sportief ingereden modellen is niet geheel duidelijk, maar reken maar dat er bij het uitdokteren van dit concept over is nagedacht. Sowieso weet een autofabrikant tegenwoordig al alles over jou en je rijgedrag, en ook op details zal de boel wel aardig dichtgetimmerd zijn: als handige ondernemer een private lease-911'je als Ringtaxi inzetten zit er niet in, gokken we zo.

Eventuele schademoeilijkheden moet je dichttimmeren, en een auto in deze prijsklasse wil je sowieso niet WA verzekerd hebben, dus zit er op elke deel-Porsche een all-risk (WA Casco Plus) dekking.

Natuurlijk zal de kilometerprijs er ook zeker naar zijn, maar Porsche mikt dan ook niet op de groep mensen die elk dubbeltje moet omdraaien. Eerder op de succesvolle account manager die nog een leuke bestemming zoekt voor de eindejaarsbonus, en die een paar momenten per jaar wil onstnappen aan het genagel van de leasediesel. Naast het af te tikken leasebedrag hoef je je alleen nog zorgen te maken dat je niet te vaak geflitst wordt. Ook geldt er een eigen risico bij niet verhaalbare schade aan de auto.

De (tijdelijke) eigenaren kunnen hun Porsche-zaakjes checken via een app, die bijvoorbeeld bijhoudt hoeveel kilometers nog resteren.

Op Share a Porsche punt nl bekijk je het huidige aanbod zien. Slimme zet, zo heeft een dealer nog een andere uitventmogelijikheid voor de occasions die hij heeft staan. Een voorbeeld: deze 911 Carrera uit 2015 (350 pk) kost bij een looptijd van 2 jaar dik €36.000 per jaar, en dan krijg je 18.000 km. Snelle rekenaars komen dus uit op een kilometerprijs van €2,-. Overigens is het verschil tussen 12-18-24 duizend kilometer op het totaalbedrag vrij minimaal.