Max Verstappen kwalificeert P3 in Abu Dhabi, Lewis Hamilton pakt pole

Met een snelle Max Verstappen in de derde vrije training beloofde het een spannende kwalificatie te worden. De Nederlander zit er steeds dichtbij, maar Lewis Hamilton is sneller. De wereldkampioen pakt de pole position in Abu Dhabi, daarachter Bottas en Verstappen.

Kwalificatie F1 Abu Dhabi

Max Verstappen was in de derde vrije training nipt sneller dan de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Dat belooft een spannende kwalificatie, want ook in de eerste en tweede vrije training zat de Nederlander in de buurt. De Ferrari's hebben het moeilijk in Abu Dhabi, niet alleen motorisch gaat het lastig, de twee wagens van Sebastian Vettel en Charles Leclerc lijken weinig grip te vinden op het Yas Marina Circuit. 

Voor Valtteri Bottas maakt de hele kwalificatie eigenlijk niets uit, hij moet toch helemaal achteraan starten in verband met een motorwissel. De Fin is er alleen voor de eer bij.

Q1: Hamilton is snel

De eerste die een tijd zet is Alex Albon, de Thai zet een 1:37,699. Al snel is dat niet meer genoeg, Max Verstappen gaat sneller. Dan komt Sebastian Vettel spinnend het rechte stuk op. Hij staat net weer recht als Lewis Hamilton het rechte eind op komt en de snelste tijd zet. De actie doet denken aan Verstappen die in Mexico de snelste tijd zette, terwijl Valtteri Bottas net de muur in is gereden. Het is de vraag of de gele vlaggen al gezwaaid werden toen Hamilton langs kwam.

De Brit verbetert in een tweede poging zijn tijd nog eens naar 1:35,851 ruim drie tienden sneller dan Bottas en een halve seconde voor Verstappen. Tegen het einde van de sessie weet Alex Albon zich tussen de Mercedessen van Hamilton en Bottas te plaatsen.

Meest opvallend in de eerste sessie zijn de zesde tijd voor Sergio Perez en de achtste tijd voor Daniel Ricciardo. Verder is het deze eerste kwalificatieronde voorspelbaar.

Out: GRO, GIO, RAI, RUS, KUB

Q2: Leclerc is sneller

Wederom is Albon de eerste die een tijd in de boeken schrijft 1:36,718. Uiteraard is Hamilton weer sneller, hij duikt er ruim een seconde onder in een 1:35,634. Verstappen zet een tijd die 0,641 langzamer is dan de wereldkampioen. De Ferrari's rijden op softs (in plaats van op mediumbanden) en parkeren hun wagens tussen Hamilton en Verstappen in. Terwijl iedereen naar binnen rijdt, neemt Valtteri Bottas de baan in zijn eentje voor een snelle ronde. De Fin rijdt zich op vier honderdsten van de tijd van zijn teamgenoot. 

Na een korte pitstop rolt het veld weer naar buiten, waarbij sommigen ervoor kiezen om op softs de baan op te gaan. Ze kunnen daarmee proberen een snellere tijd te zetten mocht dat nodig zijn, maar als het niet nodig is breken ze waarschijnlijk hun ronde af. Gevolg daarvan is dat ze dan morgen niet op de zachte banden hoeven te starten. Charles Leclerc verbetert zijn eigen tijd en is de snelste, maar hij had zijn eerste tijd op softs gezet en rijdt nu sneller op de mediums. 

Leuk puntje van deze sessie is dat Nico Hulkenberg zich in zijn laatste Formule 1-race weet te plaatsen bij de beste tien en dus morgen in ieder geval vanaf P9 vertrekt in verband met de straf voor Valtteri Bottas. Opvallend is dat de beide Renaults door zijn naar de Top 10 shoot-out, terwijl de Toro Rosso's het allebei niet halen. 

Out: PER, GAS, STR, KVY, MAG

Q3: Top 10 Shoot out

De eersten die naar buiten rijden zijn Hulkenberg, Norris en Sainz, terwijl Verstappen en Albon helemaal achteraan rijden. Daniel Ricciardo wacht zijn beurt nog even af, want hij blijft lang in de pits. Alle ogen zijn echter gericht op de Mercedessen en Ferrari's: Hamilton pakt P1, voor Bottas, Leclerc en Vettel. Vlak daarna komt Max Verstappen over de finish en hij pakt P2 op 0,311 van Hamiltons 1:34,828.

Nadat iedereen naar binnen is, rijdt Daniel Ricciardo naar buiten voor een ritje op de lege baan. Hij komt tot een voorlopige P7. Terwijl de Australiër bezig is, rijdt de rest van het veld naar buiten voor een laatste poging een nog snellere tijd te zetten.

Charles Leclerc heeft zo strak op de vlag getimed dat hij te laat aankomt en zijn tweede run mist. De Monegask zal dus niet beter dan P4 starten, afhankelijk van verbeteringen van de anderen achter hem.

Hamilton verbetert zijn eigen tijd, maar pakt nu weer eens de pole (na tien Grands Prix). Valtteri Bottas pakt P2, maar hij start daar morgen niet door de straf. De P3 die Max Verstappen pakt, wordt morgen P2. Daar achter zijn het Leclerc en Vettel.