OPHEF! Nog een autofabrikant die sjoemelt

'Wacht eens...Dus mijn Outlander PHEV haalt helemaal geen 2l/100 km? Bij de baard van Maarten Steinbuch!!'

Nieuwe dag, nieuwe controverse in autoland. U begreep het al uit de intro; dit keer zijn het geen Duitse snoodaards, maar keurige Japannerts die de kluit belazeren. Natuurlijk, elke Mantsjoereier of in Nederlands-Indië geborene zal beamen dat Japan niet altijd even keurig was, maar laten we geen oude koeien uit de sloot halen. Het beeld dat de rest van de wereld momenteel van Japan heeft, is vooral een van keurig beleefde mensen die er wat rare hobby's (9 van de 10 keer inclusief een waterdier met tentakels) op nahouden.

In dit nette, integere Japan van de 21ste eeuw heeft Mitsubishi toegegeven op de thuismarkt te hebben gesjoemeld met de verbruikstesten van zijn mini-cars, waarbij de bandenlast gemanipuleerd schijnt te zijn om zo tot een lagere rolweerstand te komen. Het gaat om vier modellen, waarvan u zich niet hoeft te schamen als u ze niet kent: "eK Wagon", "eK Space", "Dayz" em "Dayz Roox". Yep, we're also drawing blanks here.

De shitshow op de Nikkei-index was niet van de lucht, het aandeel noteerde een min van meer dan 15%, de hardste intraday-daling sinds juni 2014.

Beleggers zijn door het VW-schandaal nerveuzer dan Chuck McGill in een krachtcentrale, hoewel Mitsubishi's 'onregelmatigheden' hier om de volgende redenen helemaal niets mee te maken hebben:

- het is vooralsnog een Japans probleem

- het gaat hier om manipulatie van testmethoden, niet om actieve ingrepen die het verbruik veranderen

Om 10:00 uur Nederlandse tijd gaf Mitsubishi een persco met opheldering. Het gaat in totaal om 625.000 modellen, maar (de immer jumpy) beleggers zijn bang dat het nieuwe schandaal overslaat naar andere markten, met name de VS, waar Hyundai-Kia en Ford al eerder door het stof moesten met hun verbruikscijfers. 

Mitsubishi gaat momenteel na of er ook modellen buiten Japan betroffen zijn.

Update (11:45) - in een persverklaring laat Mitsubishi weten de productie én verkoop van de betroffen modellen te staken. Verder blijken ook andere Japanse Mitsubishi-modellen getroffen. Het concern lanceert een onderzoek naar producten die voor de export bedoeld zijn.

Update 2 (21-04) - de Japanse autoriteiten hebben vandaag een inval gedaan in een R&D-centrum van Mitsubishi.