Vorig jaar verruilden 621 personen het tijdelijke voor het eeuwige als gevolg van een verkeersongeval. In 2014 waren dat er nog maar 570. Hierdoor kunnen we spreken van een schokkende stijging van 9 procent. We zijn nog steeds ver verwijderd van rampjaar 1972 (3.264) toen Russische roulette nog veiliger was dan een autorit, maar elke stijging is slecht. Al is het maar omdat sommige politici dergelijke cijfers maar al te graag aangrijpen om automobilisten nieuwe regeltjes op te leggen. Hopelijk zien de proefballonblazers in dat het aantal doden nog steeds lager ligt dan in 2012 en alle jaren daarvoor en dat daarom totale paniek overbodig is. Wij vrezen echter dat ze blind zullen zijn voor deze argumenten.
De vergrijzing kickt er ook hard in bij de verkeersdoden, want de bejaarden zijn steeds vaker de sjaak in het verkeer. In 2015 kwamen 119 80-plussers om, terwijl dat er in 2010 nog maar 90 waren. Natuurlijk groeide het aantal 80-plussers in die tijd ook, maar niet zo hard als het aantal doden. Scootmobielen blijken rijdende executiemachines te zijn, met 41 doden zijn ze al bijna net zo gevaarlijk als brommers (42) en motoren (47).
Wil je echt automobiele euthanasie plegen, dan kan je het beste tussen 14 en 15 uur in Noord-Brabant de weg op gaan. In deze periode van de dag vindt 7,9 procent van de dodelijke ongelukken plaats en het is daarmee het bloederigste uurtje. Noord-Brabant is de grootse killer van alle provincies met 117 verkeersdoden, gevolgd door Zuid-Holland (88) en Gelderland (83).
Het duurt altijd een paar jaar, maar minder handhaven en minder handhavings-communicatie leidt uiteindelijk tot meer verkeersdoden. Triest!
— KoosSpee (@KooSpee) April 21, 2016