Red Bull maakt vissenkom van F1-auto

Red Bulls alternatief voor de gruwelijk lelijke halo die volgend jaar op de F1-auto's moet zitten, lijkt er toch te komen. De eerste testen kunnen al tijdens de vrije training voor de komende race in Rusland plaatsvinden.

Waar de door Ferrari geteste halo bestaat uit een aantal buizen met een pilaar recht voor de neus van de rijder, is de oplossing van Red Bull zo gevormd dat de steunen aan beide zijden van de rijder zitten. Het nieuwe plan heeft ook geen open ruimte tussen de buizen, maar een polycarbonaat raam. Volgens Red Bull is de vissenkom zo ontworpen dat de pijlers in één lijn staan met de ondersteuningen van de buitenspiegels en dus zo min mogelijk van het zicht van de rijders belemmerd.

In eerste instantie leek de vissenkom niet op tijd klaar om de strijd aan te gaan met de hoepel van Ferrari, maar de knappe koppen hebben de schouders eronder gezet en nu is ie klaar om te testen. Waarschijnlijk wordt het systeem tijdens de eerste vrije training van de komende Grand Prix in Rusland op een Red Bull geplakt, zodat Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat wat rondjes met de opbouw kunnen rijden.

De vissenkom moet nog een reeks aan veiligheidstesten doorstaan om een echt alternatief te kunnen vormen. Hierbij zullen onder andere 20 kilo zware onderdelen van het wiel met 255 km/h op de constructie worden afgevuurd. Een test die ons heerlijk lijkt om uit te voeren, maar wij maken dan ook graag dingen kapot. Daarna zal het aan de FIA en de teams zijn om een keuze te maken tussen de twee nieuwe veiligheidsgadgets. Het is echter vrijwel zeker dat we één van de twee systemen volgens jaar terug gaan zien op de auto, dus het geheel open rijden is definitief voorbij.