AMG plant hybride Ferrari-killer

Voor de duidelijkheid: we hebben het over auto's voor op de openbare weg, want in de F1 killt Mercedes Ferrari al 3 jaar onafgebroken. De AMG-divisie jaagt op een tweede eigen model, dat de strijd moet aanbinden met de 650S/488/Huracans op aarde.

De topmodellen van Mercedes volgen een interessant pad; door de jaren werden ze kleiner en goedkoper. Als we de met McLaren gebouwde SLR als uitgangspunt nemen, dan begon het met een auto van 600.000 euro, waarna de SLS AMG kwam, een heerlijke bullebak met een prijskaartje van tussen de 2 en 3 ton, en daarna de huidige GT (1-2 euroton), het eerste eigen model van de steeds zelfstandiger opererende AMG-divisie.

Een tweede eigen model moet de weg omhoog inslaan, zo loopt AMG-eindbaas Tobias Moers in de Britmedia op de zaken vooruit. Het zou een auto in de prijsklasse van de oude SLS worden, maar volgens een volledig andere benadering gemaakt worden. Analoger dan de SLS kwamen ze niet, en dat was precies de charme van deze auto, met onder zijn lange kap een niet te versmaden 6,2 liter grote, atmosferische V8. Zijn 'opvolger' -als hij er komt- krijgt sterk de nadruk op lichtgewicht-constructie, een extreem efficiënt accupakket (laag gewicht, hoge energie-dichtheid) gebaseerd op wat er in de F1-bolides ligt, en zijn motor - waarschijnlijk een zescilinder - áchter de bestuurder. In de AMG-GT ligt de motor (een V8) in de neus.

In feite zou je kunnen zeggen dat het een soort BMW i8 wordt, maar dan met de nadruk op performance in plaats van eco. Een auto die wél zijn mannetje staat op een circuit, met een fatsoenlijk motorblok om zijn uiterlijk kracht bij te zetten, en zonder malle smalle fietsbandjes. Of de monocoque - net als bij de i8 en McLaren 650S - uit koolstofvezel wordt opgetrokken is de vraag, maar het zou wel het best passen bij de filosofie van de auto.

Een dergelijke auto moet natuurlijk ook deuren hebben die naar boven scharnieren, lijkt ons. De vraag is waar de designers voor gaan kiezen: de schaardeuren uit de SLR, of toch de meer historisch verantwoorde Gullwings uit de SLS.

Momenteel is het nog een project in zijn beginfase, mocht AMG de goedkeuring 'van boven' krijgen, dan rekenen wij op een launch rond 2020. Dit zou mooi voor de introductie van opvolgers voor de 488 GTB en Lamborghini Huracán zijn, twee supercars waartegen de Merc het zou moeten opnemen. Dat AMG een gemene supercar kan bouwen hebben ze al bewezen met de zeer goed ontvangen GT.

Liefhebbers van performance hebben de laatste jaren niet te klagen. De traditionele sportautobouwers krijgen steeds meer merken aan hun poort kloppen die ook een poging wagen, Ford maakt weer een nieuwe GT, waar al 7.000 mensen zich op ingeschreven hebben (productie: 250 stuks per jaar), en ook op het gebied van elektrische auto's met een flink vermogen wordt de markt de komende jaren steeds rijker.

Foto: Mercedes-Benz AMG Vision Gran Turismo Concept car