Audi erkent: Gaan wat meer tijd nodig hebben in F1

Het tijdspad van Audi in de Formule 1 is een beetje aangepast. Het team dacht na drie jaar succesvol te kunnen zijn, maar dat was misschien iets te voorbarig.

Audi F1 model

De aankondiging dat Audi in de Formule 1 zou komen, ging gepaard met een paar doelstellingen van het team. Het toenmalige management gaf aan dat ze na drie jaar mee wilden doen in de voorhoede. In 2029 wil Audi dus mee kunnen doen voor podiums en overwinningen.

Dat was misschien een tikkeltje te optimistisch, geeft het team nu toe. “Wij zien ons F1-project als iets van de lange termijn”, zegt CEO Gernot Dollner. “We moeten misschien ons tijdspad iets realistischer instellen. Ik denk dat wij vrij realistisch zijn als het op de planning aankomt.”

Dollner is nog niet zo lang betrokken bij de F1-tak van Audi. Ongeveer een jaar geleden begon hij in zijn huidige functie. Sindsdien is Audi druk bezig met het management van dit project te hervormen. Voormalig Ferrari-teambaas Mattia Binotto werd aangesteld als nieuwe technisch directeur, en sportief directeur van Red Bull Jonathan Wheatley zal op korte termijn aantreden als teambaas.

Binotto weet door zijn jarenlange ervaring in de Formule 1 dat het vaak inderdaad even duurt voordat een team succesvol is. “Als je naar andere teams kijkt die hebben gewonnen, dan duurde het altijd een paar jaar”, analyseert de Italiaan. “Zo was het bij Red Bull, en bij Mercedes. Wij beginnen als een kleine organisatie en we moeten een flinke verandering ondergaan. We gaan stap voor stap de juiste keuzes maken met een helder doel voor ogen. Binnen een aantal jaar kunnen we dan het winnende team worden.”

Overname van Sauber

Het is inderdaad uitzonderlijk dat een team meteen succesvol is. Red Bull had vier seizoenen nodig na de overname van Jaguar voordat het team voor het eerst een race won. Mercedes nam Brawn over in 2010 maar won pas in 2014 de eerste titel.

Audi begint in 2026 en neemt het pijnlijdende Sauber over. Hoewel dat een naam met veel geschiedenis is in de Formule 1, is Sauber dit jaar zonder twijfel het slechtste team op de baan. Momenteel heeft het team geen enkel punt, en het lijkt er ook niet op alsof dat snel gaat veranderen.

“Er is veel te doen”, erkende Binotto tijdens het afgelopen raceweekend in Monza. “We moeten flink verbeteren als het aankomt op de mensen en de organisatie, de faciliteiten, de processen, de middelen. En het gaat ook om de cultuur en de mindset. Als je een succesvol team wil worden, dan moet je ook de mindset op de juiste manier aanpassen.”