Marko: 'Newey was al niet meer cruciaal bij Red Bull'

Helmut Marko is Adrian Newey erg dankbaar voor zijn aandeel in de totstandkoming van Red Bull, maar hij denkt ook dat het team prima door kan zonder hem.

Helmut Marko met Adrian Newey en Christian Horner

Toen Red Bull in 2005 het noodlijdende Jaguar-team overnam, was er een hoop te doen. Het merendeel van de leiding binnen Jaguar vertrok of werd ontslagen, en Red Bull moest in feite het team helemaal vanaf nul opbouwen.

Helmut Marko was al vanaf het begin betrokken bij het team als speciaal adviseur, maar de rest van de top moest nog worden samengesteld. Christian Horner werd meteen in 2005 aangesteld nadat hij zichzelf had bewezen als teambaas in de Formule 2. Een jaar later kwam een andere bekende naam bij het team, zo vertelt Marko in de Inside Line F1 Podcast.

“De grootste verandering kwam toen we Adrian Newey aannamen, dat is denk ik het meest significante moment geweest. Hij was namelijk de enige persoon in het hele team die ervaring had met het winnen van races en kampioenschappen”, vertelt Marko, die even lijkt te zijn vergeten dat David Coulthard in die tijd voor Red Bull reed. “Newey bracht de kennis en ervaring mee, maar hij wist ook welke eisen hij moest stellen om Red Bull een succesvol team te maken.”

Inmiddels is Newey na bijna twintig jaar vertrokken bij Red Bull en lijkt het er sterk op dat hij naar Aston Martin gaat. Sinds de aankondiging van Newey’s vertrek, zijn de resultaten van Red Bull gekelderd. Marko werd dan ook gevraagd of hij denkt dat Newey het grote verschil maakte in Red Bull, of dat het vooral van het team afhangt.

“In die tijd [in 2006] had niemand van ons ervaring met het winnen van racen en kampioenschappen”, analyseert Marko. “Dus op dat moment maakt zo iemand echt het grote verschil. Maar tegenwoordig ligt het meer bij het team. Het is niet langer meer één individu. Je hebt nu zoveel meer middelen en data, dat een enkele man niet meer het verschil maakt. Maar dat was wel anders toen hij bij ons kwam.”

Wel erkent Marko dat het vertrek van Newey en sportief directeur Jonathan Wheatley een impact heeft op het team, maar hij verklaart ook dat het team daar goed genoeg op is voorbereid. Volgens Marko staan er genoeg mensen klaar om het gat op te vullen dat deze twee mensen achterlaten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool