Meningen verdeeld over F1-race voor rookies: 'Zet ze gewoon in die auto!'

Er zijn plannen in de Formule 1 voor een speciale sprintrace voor rookies, maar men is het nog niet eens over de uitvoering. Max Verstappen en Toto Wolff kijken er volledig verschillend naar.

Rookies Andrea Kimi Antonelli en Oliver Bearman

Het is al jaren een twistpunt in de Formule 1: hoe bereiden we nieuwe coureurs goed genoeg voor op hun overstap naar de koningsklasse van de motorsport? Door een strenge limiet op het aantal testuren dat een coureur mag draaien, komen veel rookies eigenlijk te onervaren in de sport. Logan Sargeant en Nyck de Vries zijn twee recente voorbeelden van coureurs die volgens de kenners niet goed genoeg voorbereid waren.

Als handreiking overweegt de Formule 1 nu een speciale sprintrace voor rookies. Wanneer dat precies moet gebeuren is nog wel een vraagstuk. Het eerste voorstel was om het te doen na afloop van het seizoen, wanneer de auto’s nog in Abu Dhabi staan. Maar Max Verstappen ziet dat geen succes worden, zo vertelde hij in de persconferentie in Monza. “Ik denk niet dat iemand nog enthousiast is na de laatste race. En om dan nog een race op dinsdag te rijden... Ik bedoel, als je rookies een kans wil geven, zet ze dan gewoon in de auto.”

Franco Colapinto (L) stapt dit jaar als rookie in om Logan Sargeant (R) te vervangen. Bron: Williams)

Te weinig tijd voor rookies

Maar het is helaas niet zo simpel als “ze gewoon in een auto zetten”, zo legt Ferrari-teambaas Fred Vasseur uit. Elk team is al verplicht om twee keer per jaar een rookie in de auto te zetten tijdens een vrije training, maar dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan.

“We zouden hen graag de kans geven om meer VT1-sessies te doen, maar ze hebben ook gewoon 14 races in de Formule 2 die ze moeten doen”, vertelt Vasseur aan de media in Monza. “Plus, we hebben sprintraces, en dan kun je ze eigenlijk geen VT1 geven. En op sommige circuits is het ook niet makkelijk. We zullen bijvoorbeeld nooit de VT1 opgeven in Singapore of Monaco of Baku. Dus uiteindelijk heb je helemaal niet zoveel mogelijkheden om hen een training te geven.”

Vasseur ziet dan ook wel heil in zo’n speciale sprintrace. “Dit is een mooie gelegenheid om hen een heel weekend te geven, met een training, een kwalificatie en een race. Het zal niet makkelijk worden om te organiseren, maar ik ben er wel voor.”

De enige manier

Zijn evenknie bij Mercedes, Toto Wolff, kan het daar alleen maar mee eens zijn. “We willen allemaal de rookies meer kansen geven. Maar feit is dat als je ze in een raceweekend in de auto zet, dat de prestaties van de vaste coureurs gaat beïnvloeden. Zet je ze tijdens een race in de auto, dan tast dat het resultaat aan. Dat kan een ramp zijn als je voor de titel vecht. Dus we moeten een andere manier vinden om ze de kans te geven om zo’n heel weekend te doorlopen.”

RB-CEO Peter Bayer voegt daar nog aan toe dat dit een goed signaal afgeeft aan de jongere generatie coureurs. “Er zijn maar twintig zitjes beschikbaar aan de top, dus het is erg lastig voor deze rookies om hun talenten te laten zien. Soms is er een crash in de training en dan krijg je maar vijf minuten tijd [zoals bijvoorbeeld in Zandvoort]. Dus ik denk dat dit een goede kans is, want daarmee doe je ook een handreiking aan de jongere fans. Wij staan er wel positief in.”