Officieel: Adrian Newey maakt overstap naar Aston Martin

Adrian Newey gaat volgend jaar bij Aston Martin aan de slag. De veelgeprezen ontwerper gaat bezig met de auto van Lance Stroll en Fernando Alonso.  

Adrian Newey

Het hing al langer in de lucht, maar nu is het ook officieel. Legendarische auto-ontwerper Adrian Newey zal met ingang van volgend jaar de auto van Aston Martin ontwikkelen. Op een speciale persconferentie, waar Autobahn bij aangesloten was, kondigde Aston Martin-eigenaar Lawrence Stroll de overstap aan.

Adrian Newey is een legendarische naam binnen de Formule 1. De Brit zit al ruim dertig jaar in de sport en heeft in die tijd immense successen geboekt. In de jaren ‘90 ontwierp Newey al de auto’s van Williams en McLaren, waarmee Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve en Mika Hakkinen de titels veroverden. In dat gehele decennium waren er maar twee jaren waarin de auto’s van Newey niet minstens een van de titels wonnen.

Na onenigheid met de leiding van McLaren maakte Newey in 2006 de overstap naar Red Bull. De auto’s die hij ontwierp voor Sebastian Vettel wonnen vier jaar op rij de titels bij zowel de coureurs als de constructeurs. Tien jaar later herhaalde hij dat trucje nog eens, dit keer met Max Verstappen achter het stuur. In totaal hebben de auto’s van Newey 25 titels binnengesleept.

Vorig jaar sprak Newey in een interview uit dat hij nog wel een paar dingen in zijn carrière betreurde. Hij vond het vooral jammer dat hij nooit met Ferrari, Lewis Hamilton of Fernando Alonso had kunnen werken. Daar komt nu dus verandering in. Vanaf volgend jaar is Newey in dienst van Aston Martin.

"Ik had het gevoel dat ik een nieuwe uitdaging nodig had", stelt Newey bij de persconferentie. "Dus besloot ik dat ik iets anders moest doen. Je moet eerlijk tegen jezelf zijn en alles fris houden. Lawrence's passie, betrokkenheid en enthousiasme zijn erg overtuigend. Lawrence is uniek omdat hij de enige echt actieve teameigenaar is. En de kans om aandeelhouder en mede-eigenaar te zijn is iets wat mij nog nooit is aangeboden. Het werd een heel natuurlijke keuze."

“Adrian is waarschijnlijk de beste persoon ter wereld in dit opzicht”, vertelt teameigenaar Lawrence Stroll. “We begonnen drie jaar geleden al wat met elkaar te praten. Maar de meest recente gesprekken kwamen pas echt op gang toen hij in april aankondigde te vertrekken [bij Red Bull]. Ik wist meteen dat onze visies overeenkwamen.”

De coureurs zijn zich ook goed bewust van de mogelijkheden die dit biedt. “Adrian heeft meer titels gewonnen dan wie dan ook in de paddock. En nu draagt hij groen”, grijnst Lance Stroll. En Fernando Alonso voegt toe: “We hebben al vele jaren tegen elkaar geracet. Hij was voor een groot deel een inspiratie voor ons allemaal, want dat maakte ons allemaal beter. We moesten het allemaal beter doen om het tegen hem op te kunnen nemen.”

Hoewel Newey al in 2025 zal beginnen, ligt de voornaamste focus op 2026. Dan treedt er namelijk een nieuw motorreglement in werking in de Formule 1, waar de auto’s volledig op moeten worden aangepast. Bij Aston Martin betekent het dat het team de Mercedes-motor inwisselt voor een van Honda. Dat betekent dus dat Newey herenigd wordt met Honda, waar hij jarenlang met veel succes mee samen heeft gewerkt bij Red Bull.

“De regels zijn al een tijdje bekend, dus Honda zal daar heel hard aan werken”, analyseert Newey. “Het is erg fijn dat ik met hen kan blijven werken, ik heb de samenwerking de afgelopen zes jaar als erg prettig ervaren. Qua chassis zullen de aerodynamische regels ergens in januari worden aangekondigd. Ik zal pas twee maanden later beginnen, dus ik moet eerst vooral een beetje op gang komen. De regels zijn een geweldige kans, het is een soort reset voor iedereen.”

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press