'McLaren-superster krijgt toestemming om naar concurrent te gaan'

Een van de coureurs van McLaren mag naar de concurrentie gaan. Het team heeft de coureur daar volgens bronnen toestemming voor gegeven.

Een auto van McLaren

De bezetting van de Formule 1 van 2025 is bijna helemaal rond. Nog maar twee stoeltjes zijn vrij: een bij RB, en een bij Sauber/Audi. Aangezien het zitje bij RB vrijwel zeker binnen de eigen gelederen opgevuld wordt, laat dat alleen het zitje bij Sauber over als kans voor coureurs van buitenaf. En mogelijk komt er nu een heel groot talent die kant op, cadeau van McLaren.

McLaren heeft namelijk een probleem met de coureurs: ze zijn te goed. Oscar Piastri en Lando Norris hebben zich dit jaar allebei bewezen als toptalenten en dus heeft McLaren geen enkele reden om hen kwijt te willen. Dat is een beetje onhandig, aangezien er ook een heel groot talent in de coulissen klaar staat bij McLaren. Gabriel Bortoleto werd vorig jaar aan de Junior Academy van McLaren toegevoegd, vlak nadat hij bij zijn eerste poging meteen de Formule 3 won. Dit jaar rijdt hij in de Formule 2 en daar is hij ineens een serieuze kandidaat voor de titel.

Dat zorgt voor een bijzonder onhandige situatie bij McLaren. Als Bortoleto namelijk de titel wint, dan mag hij het jaar daarop niet meer terugkeren in de Formule 2. En zelfs als hij de titel dit jaar niet wint, kun je je afvragen hoeveel nut een extra seizoen in de competitie nou helemaal heeft. Maar gezien hoe goed - en hoe jong - Norris en Piastri zijn, heeft McLaren ook geen reden om een van hen eruit te zetten om ruimte te maken voor Bortoleto.

Gabriel Bortoleto won de F2-race in Oostenrijk.

Audi biedt McLaren mogelijkheden

Audi is intussen wel degelijk geïnteresseerd in de jonge Braziliaan. Nieuw aangetreden baas Mattia Binotto gaf aan dat Bortoleto en Valtteri Bottas de twee belangrijkste kandidaten zijn volgens hem. Maar dan zou er wel een deal met McLaren moeten worden gesloten om Bortoleto uit te lenen aan het team.

Die deal is er nu, zo meldt het Braziliaanse platform Grande Premio. Volgens hen zou McLaren Bortoleto de ruimte geven om naar Audi te gaan, op de voorwaarde dat de Braziliaan wel aan McLaren verbonden blijft. In feite wordt Bortoleto dus uitgeleend. Het idee zou namelijk zijn dat Bortoleto in eerste instantie een overeenkomst sluit voor twee jaar (iets wat wordt bevestigd door het Zwitserse Blick dat goed geïnformeerd is als het aankomt op Sauber) zodat McLaren daarna een beroep op hem kan doen als er in de tussentijd iets verandert in de situatie met Norris en Piastri. Het zou een goede deal voor alle partijen zijn: Bortoleto komt in de Formule 1, McLaren kan een toptalent uit het junior team een kans geven zich te ontwikkelen, en Audi krijgt een veelbelovende coureur die waarschijnlijk een stuk goedkoper is dan Bottas.