McLaren gaat Norris eindelijk voorrang geven in titelstrijd

McLaren heeft eindelijk besloten toch teamorders in te gaan zetten om Lando Norris te helpen in de titelstrijd. Norris heeft een gat van 62 punten goed te maken naar Max Verstappen.

Lando Norris van McLaren

McLaren lijkt zich eindelijk bewust te zijn van wat er op het spel staat dit jaar. De titelstrijd in de Formule 1 is met de race spannender geworden. Lando Norris moet gemiddeld acht punten per raceweekend inlopen op Max Verstappen wil hij nog kans maken op de titel. Dat klinkt als een uitdaging, maar de afgelopen paar races is dat exact wat Norris heeft gedaan.

Toch had Norris meer in kunnen lopen als McLaren hem een duidelijke voorkeursbehandeling had gegeven. Maar dat weigerde het team tot nu toe. Het team zag liever dat Norris en teamgenoot Oscar Piastri op eigen kracht hun punten veroverden zonder dat een van beiden daarbij voorrang zou krijgen. Maar in een interview met de BBC geeft teambaas Andrea Stella toe dat daar dit weekend in Baku verandering in gaat komen.

“Over het algemeen zijn we gewoon ontzettend gericht op de overwinning, maar we willen wel op de juiste manier winnen. We gaan onze focus nu richten op het ondersteunen van Lando, maar dat willen we doen zonder dat we onze principes op het spel zetten. En binnen die principes komt het team altijd op de eerste plaats. Sportiviteit is altijd van belang in de manier waarop wij racen. Daarnaast willen we altijd onze beide coureurs eerlijk behandelen.”

Problemen doken op in Monza

De discussie over teamorders kwam weer op gang na de race in Monza, twee weken geleden. Daar haalde Piastri Norris bij de start in en bleef hij hem de rest van de race voor. Norris eindigde daardoor slechts als derde, waardoor hij niet zoveel inliep op Verstappen als misschien had gekund.

“Zo’n situatie als in Monza willen we niet meer zien”, verklaart Stella. “Dat we de chicane ingaan met plek 1 en 2 en eruit komen met plek 1 en 3. Dat is erg slecht voor het team. Dit zijn de situaties die we vooral moeten oplossen. Na Monza hebben we drie doelen gesteld. We moeten zorgen dat wat er op de baan gebeurt het team niet dwars zit. Ten tweede moeten we ons afvragen hoe we beide kampioenschappen winnen met de hulp van beide coureurs. En ten derde willen we winnen zonder dat we roekeloos worden. Na Baku gaan we dit wel weer updaten.”

Norris en Piastri waren geen van beiden blij op het podium in Monza.

Piastri is bereid overwinning uit handen te geven

Het punt van de beide coureurs die samenwerken is in feite de crux van dit hele verhaal. McLaren heeft tot nu toe steeds volgehouden dat het niet eerlijk zou zijn om Piastri tweede viool te laten spelen en Norris prioriteit te geven. In Monza had het team bijvoorbeeld kunnen beslissen om Piastri in de laatste ronde zijn plek op te laten geven, toen al duidelijk werd dat winnaar Leclerc niet meer in te halen was. Dat had Norris drie punten extra opgeleverd. Een aantal races eerder, in Hongarije, liet McLaren Piastri nog de race winnen. Maar die dagen zijn nu voorbij, zo vertelt Stella.

“We hebben hele open gesprekken gevoerd. Toen ik aan Oscar vroeg of hij een overwinning op kon geven, zei hij: ‘Het zou pijn doen, maar als dat op dit moment het juiste is, dan doe ik dat’. Elke coureur wil natuurlijk voor de winst gaan. Dus ik ben erg onder de indruk van de mate van team spirit, volwassenheid en samenwerking die we in deze periode hebben gezien.”