McLaren is het nog niet met zichzelf eens over teamorders

De nieuwe regels van McLaren blijven nog onduidelijk, zelfs voor de coureurs. Lando Norris en Oscar Piastri spreken de teamleiding namelijk rechtstreeks tegen.

Lando Norris en Oscar Piastri, coureurs van McLaren

McLaren leek deze week eindelijk een cruciale stap te zetten in de titelstrijd in de Formule 1. Teambaas Andrea Stella en CEO Zak Brown gaven los van elkaar in verschillende interviews aan dat McLaren vanaf nu Lando Norris voorrang gaat geven in de races. Norris staat nog 62 punten achter op Max Verstappen, en als ze Norris de titel willen bezorgen, dan is het belangrijk dat hij elke vorm van hulp krijgt.

Het is iets waar verschillende fans en analisten al langere tijd om vroegen. In races als Monza en Hongarije liet McLaren de mogelijkheid voorbijgaan om Norris meer punten te geven. Dus om Norris z’n kansen in leven te houden, besloot McLaren vanaf nu Norris elke vorm van hulp te geven.

Coureurs spreken teamleiding tegen

Maar die memo lijkt nog niet helemaal bij de coureurs aangekomen te zijn. Toen Norris gevraagd werd hoe het zou voelen als hij de titel nu met maar een paar punten misloopt, antwoordde de Brit: “Dat zal vast pijn doen. Maar ik ben hier om te racen. Als [Oscar Piastri] het beter doet dan ik, dan moet ik het gewoon nog beter gaan doen. Dat wil ik hem niet afnemen. Ik wil niet dat mij de titel gegeven wordt. Ja, het zou geweldig zijn om te winnen, en dat voelt op korte termijn erg prettig, maar daar kun je uiteindelijk niet trots op zijn.”

“Dat is niet hoe ik de titel wil winnen”, vervolgt Norris. “Ik wil winnen door met Max te racen en door Max te verslaan. Door mijn concurrenten te verslaan, door te bewijzen dat ik de beste coureur op de baan ben. Dat is de enige manier waarop ik wil winnen. Als Oscar voor de winst kan gaan, dan verdient hij de overwinning ook.”

Daarmee verwijst Norris naar een uitspraak van Stella. De teambaas beloofde namelijk dat mocht het er echt op aankomen, dan zou Piastri de winst van een race niet voor zichzelf opeisen maar aan Norris laten. Maar ook Piastri nuanceert dat nog een beetje. “Het zal er niet op aankomen dat ik iedere keer maar aan de kant ga voor Lando. Het is ook niet zo simpel als ‘Ik zal vanaf nu altijd achter Lando blijven’. Dat is niet hoe ook maar iemand wil racen.”

Maar ondanks dat erkent Piastri wel dat hij nu niet meer aan zichzelf moet denken. “Ik wil op dit punt best een ondersteunende rol op me nemen. Het is nu wel gepast om mijn best te doen om met het team beide kampioenschappen te winnen. Als coureur is het natuurlijk nooit echt leuk om team orders te krijgen, maar ik snap ook dat het op dit moment gaat om meer dan alleen mijzelf. We proberen beide titels te winnen, wat voor het team echt gigantisch is. Als ik alleen naar mezelf kijk, dan wil ik natuurlijk geen team orders krijgen, maar op dit moment gaat het niet om mij.”

Papaya rules blijven onduidelijk

Het is dus nog steeds een beetje onduidelijk wat er allemaal wel en niet mag binnen de nieuwe regels van McLaren, ook wel de 'Papaya Rules' genoemd. Piastri houdt bijvoorbeeld vol dat zijn inhaalactie in de eerste bocht van Monza helemaal volgens het boekje was, ook al nam hij daarmee de leiding af van Norris. Stella en Brown gaven echter aan dat dat iets is wat ze niet meer willen zien.

“Er zullen ongetwijfeld momenten zijn waarop het niet handig is om met elkaar te vechten”, zegt Norris over die situatie. “Maar als je de eerste bocht in gaat en je denkt alleen maar aan dat soort dingen, dan gaat het ook mis. Je moet allebei de eerste ronde ingaan met de juiste houding: inhalen en vooruit komen. Zodra je over andere dingen na gaat denken, gaat het meestal mis.”