Rechtszaak tegen oud-sponsor Verstappen is begonnen

De rechtszaak tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd is vandaag begonnen. Van Eerd was met Jumbo de eerste sponsor van Max Verstappen.

Frits van Eerd, die Max Verstappen al vroeg sponsorde. De oud-topman moet een rechtszaak ondergaan voor witwassen en corruptie

Na twee jaar is de rechtszaak tegen Frits van Eerd begonnen. De voormalige topman van Jumbo wordt verdacht van corruptie, valsheid in geschrifte, en herhaaldelijk witwassen van grote bedragen. Vandaag is de regiezitting van start gegaan in Assen. Van Eerd zelf is daar niet bij aanwezig, maar laat zijn advocaat het woord voeren.

In de wereld van de racerij is Van Eerd bepaald geen onbekende naam. De Brabander richtte in 1993 zijn eigen team VES Racing op om mee te doen aan de Formula Renault en de verschillende raceklassen in de rallysport. En met succes: Van Eerd werd in 1996 kampioen van de Benelux in de Formula Renault en tien jaar later Nederlands rallykampioen. In 2017 richtte hij Racing Team Nederland op waarmee hij zich aan langeafstandsracen waagde. Ook dat bleek een succes, want twee jaar later won hij samen met Giedo van der Garde en Nyck de Vries de Zes Uur van Fuji.

Ook als sponsor was Van Eerd nauw betrokken bij de motorsport. Met Jumbo werd hij in 2013 de eerste sponsor van Max Verstappen, die toen net de overstap maakte van karten naar raceauto’s. Ook De Vries en IndyCar-coureur Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout kregen financiële ondersteuning van Jumbo dankzij Van Eerd. Hij steunde zelfs jongere coureurs in het karten door middel van een junior team.

Inval door de politie

Maar dat alles stortte in 2022 in. De politie en de FIOD deden een inval bij Van Eerd en namen honderdduizenden euro’s aan contant geld in beslag. Van Eerd en acht andere mensen werden opgepakt. VES Racing en Racing Team Nederland stopten meteen met alle lopende seizoenen en zijn sindsdien ook niet meer teruggekomen. De samenwerking tussen Jumbo en Max Verstappen werd meteen stopgezet, net als alle andere lopende sponsordeals.

Sindsdien is de zaak tegen Van Eerd verder opgebouwd. Centraal in de zaak staat de relatie tussen Van Eerd en de Drentse autohandelaar Theo E. Deel van de verdenking is dat Van Eerd en E. de verschillende sponsordeals gebruikten om geld wit te wassen.

Het was nog niet zeker dat Van Eerd ook daadwerkelijk vervolgd zou worden voor witwassen. Maar tijdens de regiezitting in Assen heeft de rechtbank besloten dat de voormalige topman ook voor die aanklacht vervolgd zal worden.