De mondiale elektrificering van het wagenpark komt steeds meer op -excusez le mot- stoom. Dit gaat dubbel op voor Nederland, waar de overheid de 'milieubewuste' leaserijder de afgelopen jaren graag de helpende hand toestak. Bijna in geen enkel ander land werd de berijder van een stekkerauto belastingtechnisch zo in de watten gelegd, en dit miste zijn uitwerking niet.
Het CBS keek naar de ontwikkelingen in 2015, en kwam tot de conclusie dat de gierige leaserijder nog steeds vooral een harde voorband krijgt van de met elektromotor uitgeruste Outlander. Dit is vooral goed nieuws voor de Mitsubishi-dealers van Nederland, die tegen het einde van 2015 nog even het USP van de Outlander onderstreepten, zoals op bovenstaande foto is te zien.
Op 1 januari 2016 telde het 8 miljoen auto's tellende Nederlandse wagenpark 210.600 'geëlektrificeerde auto's' (2,6% van het totaal). Deze term mag u heel ruim nemen, want bijna 60% hiervan was stekkerloze Prius-ellende of iets aanverwants. Voordeel hiervan is wel dat deze 124.400 hybrides in ieder geval geen gunstig gelegen parkeerplaats met laadpaal kon claimen.
Van de overige dik 86.000 stekkerwagens die met 130 alles en iedereen doodrijden is 9.950 een pure EV, waarbij Tesla uiteraard het populairste merk is. De overige 76.250 is PHEV. Wie er vroeg bij was betaalt hierover nog steeds 0% bijtelling, en heeft hiermee de deal van zijn leven te pakken. Dit was het geval voor 36.750 PHEV's die op 1 januari 2015 geregistreerd stonden, maar in 2015 kwamen er nog eens 39.500 PHEV's bij, waarover de komende jaren een nog steeds alleszins schappelijke 7% bijtelling betaald wordt. 'Laat al die andere sukkels maar 21 of 25% betalen', zo leek de gedachte van menig zakelijk rijder.
Ook al werd het aanbod van PHEV's in 2015 vele malen groter, de Outlander (hier met Londens epische burgervader Boris Johnson als passagier) was met een aandeel van 21% van de totaalverkopen nog steeds het populairst. Reden hiervoor is dat de SUV nog steeds in een vrij uniek prijsbracket zit voor een auto van dit formaat. Andere SUV's die in dezelfde bijtellingscategorie op de markt kwamen zijn vele malen duurder; we noemen een Volvo XC90 T8 (hieronder -uiteraard niet-bijladend- gekiekt), een BMW X5 xDrive40e of een Porsche Cayenne e-Hybrid. Overigens deden alle 3 deze modellen het ontzettend goed, maar de aantallen zijn in deze prijsklasse (het dubbele tot drievoudige van een Outlander PHEV) nou eenmaal significant lager.
Na de Outlander was de Golf GTE de populairste PHEV (20%), en ook de Auris PHEV (18%) deed goede zaken. Audi en Mercedes pakten respectievelijk 11% en 10% van de plug-in-markt, met de A3 e-tron en C350e.
In 2016 verdubbelde de bijtelling op PHEV's van 7% naar 15%, en dus rende iedereen in december 2015 nog snel naar de dealer voor zo'n voordelige stekkerauto. 40% van de hele PHEV-jaarverkoop werd in de Wintermaand gerealiseerd. Ook niet-stekkerhybrides (van 14 naar 21% bijtelling) spike-ten in december.
Niet heel verbazingwekkend: 85% van alle auto's met stekker stond op naam van een bedrijf.
Over geheel 2015 werden er 2.550 volledig elektrische auto's (FEV's) geregistreerd, waarvan 1.805 Model S'en. In hetzelfde jaar zetten zowel Mitsubishi als VW meer dan 8.000 stekkerauto's weg, wat aangeeft dat volledig elektrisch rijden nog steeds een ongelofelijke nichemarkt is. Wie in het C-segment elektrisch wil rijden verkiest bijna altijd de Golf GTE boven de Nissan Leaf of BMW i3. Maar ja, met de eerste kan je probleemloos op vakantie en is het niet game-over als je batterijen leeg zijn.