Vloek- en scheldwoorden worden al sinds jaar en dag weggepiept in de uitzending van de Formule 1-races. Maar dat betekent niet dat de coureurs zich inhouden. Yuki Tsunoda kreeg in zijn eerste jaren in de sport de reputatie van een scheldkanon, en ook Max Verstappen aarzelt niet om de bliepmachine even op de proef te stellen. Maar zij zijn absoluut geen uitzonderingen. In het heetst van de strijd of vlak na een crash denken de coureurs echt niet na over hun taalgebruik.
Hoewel de FIA ook wel inziet dat ze dat niet kunnen verbieden, hebben ze de Formule 1 wel gevraagd om wat beter na te denken over de berichten die in de uitzending komen. Niet elke boordradio wordt namelijk uitgezonden, dat doet de regie alleen als het interessant genoeg klinkt. Daarom heeft FIA-president Mohammed Ben Sulayem het verzoek gedaan aan de regie om dit soort uitspraken te beperken.
“We moeten een onderscheid maken tussen onze sport en rapmuziek”, vertelt Ben Sulayem aan Motorsport.com. “We zijn geen rappers. Hoe vaak zeggen zij het F-woord per minuut? Zo zijn wij niet! Zo zijn zij, en wij zijn anders.”
“Ik snap het, ik was zelf ook coureur”, vervolgt de FIA-president, die eerder een 14-voudig rallykampioen was. “Op zo’n moment, als je boos bent omdat je denkt dat een andere coureur jou raakte… Ik werd vroeger ook boos op dat soort momenten. Maar uiteindelijk moeten we vooral kijken of we kunnen beperken wat er in het openbaar wordt gezegd. Moet je je voorstellen dat je met je kinderen zit te kijken en het is het ene scheldwoord na het andere. Wat leer je je kinderen dan als je zo’n sport zit te kijken?”
Minder toxisch gedrag in F1
De uitspraken van Ben Sulayem volgen op een poging deze zomer om de hoeveelheid haat in de Formule 1 terug te dringen. Al een paar jaar lang proberen de FIA, de Formule 1 en de teams ervoor te zorgen dat er minder toxisch gedrag plaatsvindt op de sociale media van de sport. Dat is ook zeker nodig, want er zijn genoeg fans die hun voorliefde voor hun coureur naar belachelijke hoogtes tillen. Mercedes moest recentelijk de politie inschakelen nadat Hamilton-fans ontoelaatbare berichten naar het team stuurden omdat ze Mercedes ervan verdachten Hamilton te saboteren. Sky Sports-presentator Ted Kravitz kreeg twee jaar geleden nog doodsbedreigingen van Verstappen-fans omdat ze vonden dat hij de Nederlander oneerlijk behandelde.
Volgens Ben Sulayem is er een directe connectie tussen het publieke gedrag van de coureurs en de reacties die de fans hebben. Daarom riep hij deze zomer al op dat er niet langer negatieve uitspraken mogen komen over de officials die bij een race betrokken zijn. Dit verzoek om minder te vloeken is daar volgens de FIA-president de volgende stap in.
“We zijn blij met de coureurs. Doe lekker je ding. Doe vooral ook wat je het beste doet: racen. Maar we moeten ook respect hebben in en voor de sport. Ik probeer met mijn achtergrond en ervaring een ethisch aspect aan te brengen. En ook balans, eerlijkheid en duidelijkheid. Dat is een erg lastige taak, maar het is te doen.”