F1-legende Gordon Murray krijgt 11 miljoen om 'toekomst van EV' vorm te geven

Legendarische F1-ontwerper Gordon Murray heeft 11 miljoen van de Britse regering gekregen om te werken aan de toekomst van elektrische voertuigen. 

Gordon Murray met F1 kampioen Jackie Stewart

De Britse regering heeft flink de portemonnee getrokken. In totaal wordt er £88 miljoen geïnvesteerd in projecten die werken aan elektrische auto’s, bussen en bestelwagens in het Verenigd Koninkrijk. 46 verschillende projecten en bedrijven worden gesteund, en tussen de gelukkigen zit ook Formule 1-legende Gordon Murray.

Murray was decennialang een van de grootste namen in de Formule 1. Voor Brabham ontwierp hij van 1969 tot en met 1986 de auto’s. Het waren zijn auto’s waarmee Nelson Piquet de eerste twee van zijn drie wereldtitels veroverde. Daarna stapte Murray over naar McLaren, waar hij nog veel succesvoller was. Zijn auto’s wonnen tussen 1987 en 1991 vier keer op rij zowel de titel bij de coureurs als bij de constructeurs.

Na zijn vertrek uit de Formule 1 hield Murray zich eerst een tijdje bezig met de supercars van McLaren en ontwierp hij onder andere de McLaren F1. Daarna richtte hij zijn eigen automerk op, dat inmiddels uitgegroeid is tot een gigantisch bedrijf met de naam Gordon Murray Group. Naast auto’s werkt deze organisatie ook aan veel van de onderliggende technieken die bij (elektrische) auto’s horen.

En dat is dus de reden dat de Britse regering bij Murray uit is gekomen. De Gordon Murray Group krijgt in totaal £11 miljoen (omgerekend zo’n €13 miljoen) om te werken aan “een productieklare, ultralichte, CO2-arme monocoque-architectuur en oplossingen voor een portfolio van toonaangevende toekomstige voertuigen”. Ga er maar aan staan.

De zakelijk directeur van de Gordon Murray Group, Jean-Philippe Launberg, reageert enthousiast op de aankondiging. “Het is een eer deze steun te mogen ontvangen. We voelen ons bevoorrecht om toonaangevende technologieën die auto's aanzienlijk energiezuiniger maken te bouwen en te gebruiken, wat bijdraagt aan het koolstofvrij maken van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verbetert dit de toch al legendarische aerodynamica van onze auto's. Het is driving perfection naar een hoger niveau getild.”

Elektrisch
  • NL Beeld / Action Press