Voorbeschouwing Singapore: Norris en McLaren moeten hier hun kans grijpen

In Singapore gaat de strijd in de Formule 1 dit weekend verder. Het is een uitgelezen kans voor Lando Norris om wat cruciale punten weg te halen bij Max Verstappen.

De Grand Prix van Singapore

De stand van zaken in de Formule 1

Titelrivalen Lando Norris en Max Verstappen hadden allebei niet het weekend waar ze op hadden gehoopt in Baku. Verstappen zag zijn voorsprong weer een beetje krimpen, maar Norris had gehoopt een grotere deuk te kunnen slaan. Met 59 punten verschil heeft Norris deze race een goed resultaat nodig wil hij een serieuze uitdager van Verstappen blijven.

Gelukkig voor Norris is Singapore een circuit waar Red Bull zich absoluut niet op zijn gemak voelt. Verstappen heeft de race nog nooit gewonnen, en Red Bull heeft maar één keer in de afgelopen tien jaar bovenaan het podium gestaan in Singapore. Vorig jaar was het zelfs de enige race in het hele seizoen die niet door Red Bull werd gewonnen. Vanuit Red Bull zelf zijn de verwachtingen dan ook erg laag gespannen. De aanname is dat Red Bull pas bij de volgende race, over een maand in Austin, weer mee kan doen voor de winst.

Mercedes en Ferrari doen het historisch gezien erg goed op dit circuit, en met de huidige vorm van McLaren zal het dus waarschijnlijk een strijd tussen deze drie teams zijn. Een uitgelezen kans voor McLaren om de nieuw verkregen leiding in het constructeurskampioenschap te versterken. Ferrari ruikt ook kansen, aangezien dat team slechts 31 punten achterstaat op Red Bull. Mercedes wacht nog altijd op een kans om weer eens terug te slaan na een sterke paar races voor de zomerstop.

Weersverwachting

Het wordt - zoals ieder jaar - bloedheet in Singapore. Ondanks dat de race ‘s avonds wordt gehouden, komt de temperatuur dit weekend niet onder de 26 graden Celsius. Op zijn warmst wordt het 33 graden, tijdens de trainingen op vrijdag. Maar de hitte is nog niet eens het ergste. Dat is de luchtvochtigheid. Met uitzondering van misschien Qatar heeft Singapore de hoogste luchtvochtigheid van elke race.

Om het nog allemaal wat lastiger te maken voor de coureurs, wordt er ook nog regen verwacht. Op zaterdag en zondag is de kans op regen 40%. George Russell vertelde dat hij aan het trainen was toen er plotseling uit het niets regen losbarstte boven hem. Goede kans dus dat dit soort onverwachte buien de race nog een speciaal tintje kunnen geven.

Bandenstrategie

Pirelli heeft dezelfde compounds banden meegebracht naar Singapore als naar de afgelopen twee races. In veel opzichten zal de strategie dus ook lijken op die in Baku. Pirelli voorspelt dan ook dat een één-stop-strategie de beste keuze zal zijn en dat vooral de medium en harde banden goed zullen werken in de race. Omdat pitstops in Singapore vaak langer duren (gemiddeld verliest een coureur 28 seconden met een pitstop hier) raadt de bandenleverancier de teams sterk af om meer dan één pitstop te maken.

Daar voegt Pirelli wel aan toe dat de bandenslijtage in Singapore meer afhankelijk is van de set-up van de teams dan op andere circuits. Omdat de slijtage in Singapore niet zozeer door het contact met de baan komt, maar door de temperaturen, is de afstelling van de auto een grotere factor hierin. Het kan dus goed zijn dat er grote verschillen zijn tussen de teams als het op bandenslijtage aankomt.

De informatie voor de bandenstrategie van Pirelli. (Bron: Pirelli)

De race

Singapore staat bekend als een van de zwaarste races op de kalender. Door de hitte en de hoge luchtvochtigheid verliezen de coureurs bijna vier kilo aan lichaamsgewicht, puur en alleen door het zweten. De drinkfles in de auto doet soms meer kwaad dan goed. Kevin Magnussen legde vorig jaar uit: na een tijdje is het water zo warm dat het voelt alsof je thee aan het drinken bent. Je wordt er dan eerder misselijk van dan dat het verkoeling geeft.

Net als andere stratencircuits, zoals Monaco en Baku, vraagt Singapore veel focus van de coureurs. George Russell liet vorig jaar zien wat er kan gebeuren als die focus verslapt, toen hij in de laatste ronde crashte. Het feit dat de race ‘s avonds wordt gehouden draagt daar alleen maar aan bij, omdat de coureurs dan wat minder scherp zijn dan overdag.

De FIA heeft dit jaar een extra DRS-zone toegevoegd, waardoor de coureurs nu op vier verschillende plekken dit systeem in kunnen schakelen. Dat zou meer gelegenheden moeten bieden om in te halen. Het wegdek is opnieuw geasfalteerd, wat ook de nodige uitdagingen zou moeten geven.

Singapore staat relatief gezien nog niet zo lang op de kalender, maar heeft genoeg iconische momenten opgeleverd. In 2019 was dit de laatste race die werd gewonnen door Sebastian Vettel. In 2010 moest Heikki Kovalainen zijn eigen gecrashte auto blussen toen hij vond dat de marshals er te lang over deden om met de brandblussers aan te komen zetten. Maar het meest beroemde en beruchte moment van Singapore is zonder twijfel de editie van 2008. Het team van Renault - onder leiding van huidige Alpine-adviseur Flavio Briatore - manipuleerde de race door Nelson Piquet Jr. opzettelijk te laten crashen, zodat zijn teamgenoot Fernando Alonso kon winnen. Het welberuchte 'crashgate'.