Daniel Ricciardo zwaait af, Lawson neemt het per direct over

Daniel Ricciardo heeft zijn laatste race in de Formule 1 gereden. Liam Lawson neemt per direct het zitje van de Australiër over en maakt het seizoen bij RB af.

Liam Lawson en Daniel Ricciardo

Het zat er al een beetje aan te komen, maar nu is het dan ook officieel: Daniel Ricciardo vertrekt per direct uit de Formule 1. Zijn plekje bij RB wordt vanaf de volgende race overgenomen door Liam Lawson.

Rondom de Grand Prix van Singapore leek Ricciardo al te hebben geaccepteerd dat het zijn laatste race zou zijn. In zijn interview achteraf was hij erg emotioneel en hij gaf ook al toe dat het er sterk op leek dat hij afscheid zou gaan nemen. Het team ontving hem na de race met een erehaag. Zijn snelste raceronde aan het eind werd al beschouwd als een laatste heldendaad.

Dat is nu ook definitief. Lawson zal de rest van het seizoen het zitje van Ricciardo overnemen en volgend jaar ook voor het team rijden.

Welkom terug Lawson

Lawson maakte vorig jaar al zijn debuut in de Formule 1 in de Grand Prix van Nederland. Ricciardo crashte toen tijdens de training en brak een middenhandsbeentje. Dat zette de Australiër enkele weken aan de zijlijn, waardoor Lawson het van hem over moest nemen. Lawson deed het prima in die periode en scoorde in twee van zijn vijf races zelfs punten. In een jaar waarin punten bijzonder zeldzaam waren, was dat erg cruciaal voor RB (toen nog AlphaTauri).

Buiten de Formule 1 heeft Lawson zich de afgelopen jaren zeker ook bewezen. In 2021 leek Lawson de titel te winnen in DTM, het Duitse touringcar kampioenschap. In de controversiële finale werd hij echter geraakt door een van zijn rivalen en behaalde zijn andere rivaal de winst dankzij teamorders. Lawson werd uiteindelijk tweede. In 2023 was hij een titelkandidaat in de Japanse Super Formula. Ook dat was hem niet gegund: in de laatste race kon hij het gat naar zijn rivaal niet genoeg dichten, waardoor hij zichzelf ook daar tevreden moest stellen met een tweede plek.

Dit jaar heeft Lawson niet in andere competities gereden, zodat hij volledig beschikbaar was als reservecoureur voor RB en Red Bull. Zodra dat bekend werd gemaakt, verwachtte men al dat hij waarschijnlijk in de loop van het seizoen in een van de auto’s zou worden gezet.