'Te zwaar': Coureursvakbond wil gesprek met FIA over straf Verstappen

De GPDA, de vakbond van de coureurs, wil in gesprek met de FIA vanwege de straf die Max Verstappen heeft gekregen. Volgens de voorzitter is de taakstraf veel te zwaar.

Max Verstappen en Mohammed Ben Sulayem van de FIA

In zijn strijd tegen de FIA dit weekend, kreeg Max Verstappen genoeg steunbetuigingen. Eeuwige rivaal Lewis Hamilton herkende dat hij en Verstappen nu een gezamenlijke vijand hadden en moedigde Verstappen aan zijn straf niet uit te zitten. Lando Norris noemde de straf onzinnig.

En ook buiten de actieve coureurs kon Verstappen op steun rekenen. De GPDA - de vakbond voor de coureurs - zou achter hem staan. Voorzitter Alexander Wurz maakte aan Formel1.de bekend dat de vakbond zich nu klaar gaat maken voor een gezamenlijke gesprek met de FIA en voorzitter Mohammed Ben Sulayem.

“Zou Gunther Steiner dan levenslang taakstraf moeten krijgen voor zijn gebruik van het F-woord?” vraagt Wurz zich af. “Netflix zendt het wereldwijd uit zonder problemen, maar nu verandert dat ineens? Steiner werd er wereldberoemd mee. Als voorzitter van de GPDA moet ik officieel zeggen dat we het natuurlijk eerst intern zullen bespreken, tot een overeenkomst komen, en pas dan gaan we overwegen of en hoe we met de FIA gaan praten.”

Wurz geeft nog wel aan dat hij persoonlijk het niet zo prettig vindt als coureurs vloeken en schelden, maar dat de straf naar zijn idee onterecht is. “Ik vind dat coureurs zich tot op zekere hoogte oprecht moeten kunnen uitdrukken. Het mag natuurlijk niet persoonlijk beledigend zijn en het mag ook niet discriminerend zijn. Ze hebben allemaal een lange weg afgelegd in dat opzicht. Dus voor mij persoonlijk is de straf te zwaar.”