IN BEELD | Alle shoeys - en slachtoffers - van Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo werd beroemd om zijn manier van het podium vieren: de shoey. Door de jaren heen heeft hij vele shoeys gehad - en velen gedwongen mee te doen.

Daniel Ricciardo die een shoey doet

Daniel Ricciardo kreeg al vroeg in zijn carrière een reputatie. Na zijn podium in Duitsland, in 2016, besloot hij dat te vieren door champagne te drinken uit zijn schoen. De zogeheten ‘shoey’ was al door andere Australische sporters gedaan, maar Ricciardo introduceerde de trend in de Formule 1.

Sindsdien heeft Ricciardo elke overwinning en verschillende podiums gevierd met een shoey. Vaak sleurde hij ook iemand anders mee in zijn feestje. Sommigen genoten ervan, de meesten moesten hun best doen om hun lunch binnen te houden. Nico Rosberg schampte na de Grand Prix van Maleisië in 2016: “Ik hoop dat hij geen enkele race meer wint dit jaar”.

In totaal heeft Ricciardo elf keer een shoey gedaan op het podium. Bekijk hieronder de beelden van alle momenten.

Alle shoeys van Daniel Ricciardo

NL Beeld / Avalon

De eerste keer dat Ricciardo een shoey uitvoerde, was na de Grand Prix van Duitsland van 2016. De Australiër eindigde als tweede op het circuit van Hockenheim.

Red Bull Content Pool

Bij de eerstvolgende race, in België, eindigde Ricciardo opnieuw als tweede. Dat moest dus gevierd worden. Dit keer wist hij zijn voorganger bij Red Bull en mede-Australiër Mark Webber te overtuigen ook mee te doen.

Red Bull Content Pool

Nico Rosberg had er na de Grand Prix van Maleisië in 2016 spijt van dat hij meedeed met de shoey. Hij zei achteraf, met een gezicht op standje trauma, dat het met afstand het smerigste was wat hij ooit had geproefd.

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Niet alleen Rosberg moest er na de race in Maleisië aan geloven. Ook Max Verstappen en teambaas Christian Horner deden mee met de viering. Zij hielden zich wat beter staande dan de Mercedes-coureur.

Red Bull Content Pool

Acteur Gerard Butler had de eer om de top drie te interviewen na de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2016. Voordat hij er erg in had, had Ricciardo hem al een schoen in handen geduwd. Butler gaf toe dat het niet eens zo erg smaakte als hij gevreesd had.

Red Bull Content Pool

Ricciardo werd derde in de Grand Prix van Canada van 2017. Acteur Patrick Stewart hield de interviews op het podium en vroeg vrijwillig of hij mee mocht doen met de shoey van Ricciardo.

Red Bull Content Pool

Lance Stroll behaalde zijn eerste - en vooralsnog enige - podium tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan in 2017. Dat besloot hij te vieren door mee te doen met winnaar Ricciardo. Hoofdingenieur Pierre Waché besloot ook mee te doen met festiviteiten.

Kym Illman
Red Bull Content Pool

Verslaggever en voormalig F1-coureur Martin Brundle kreeg een ook een schoen aangeboden van Ricciardo na de Grand Prix van Oostenrijk van 2017. Brundle nam beleefd een slok en gaf hem daarna snel terug aan Ricciardo, die de schoen verder leegdronk.

Ricciardo won de Grand Prix van China van 2018, zijn zesde overwinning voor Red Bull. Valtteri Bottas en Kimi Raikkkonen deelden het podium met hem, maar die sloegen allebei de shoey af. Na de race grapte Ricciardo dat hij dacht dat Finnen wel van drinken hielden, dus dat hij een tikkeltje teleurgesteld was.

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Ricciardo's laatste overwinning en laatste podium voor Red Bull kwam in Monaco in 2018. Sebastian Vettel en Lewis Hamilton stonden ook op het podium, maar zij weigerden mee te doen met de shoey. Hamilton zei zelfs dat hij nooit maar dan ook nooit uit een schoen zou willen drinken, laat staan een schoen die door iemand anders was gedragen. Red Bull-ontwerper Adrian Newey ging ook mee naar het podium, maar hij deed wel mee met de shoey. Prins Albert en Prinses Charlene waren wat nieuwsgierig naar het gebruik van Ricciardo, maar ze hielden het toch bij een slok uit de fles in plaats van de schoen.

In de Grand Prix van de Eiffel in 2020 behaalde Ricciardo zijn eerste podium voor Renault. Hij was zo blij met het resultaat dat hij volledig vergat om zijn traditionele shoey te doen. Daarom deed hij het een paar dagen later alsnog, met de beelden erbij op Instagram.

Voor Renault wist Ricciardo twee keer een podium te scoren. In de race op Imola, in 2020, vond Lewis Hamilton dat hij de boot lang genoeg af had gehouden. Hij moedigde Ricciardo aan om ook een schoen voor hem te schenken, al kunnen we van zijn gezicht opmaken dat hij daar misschien toch spijt van kreeg.

NL Beeld / Pro Shots
NL Beeld / Action Press
NL Beeld / Action Press

Het laatste podium ooit van Ricciardo kwam bij de Grand Prix van Italië in 2021. Titelrivalen Lewis Hamilton en Max Verstappen crashten met elkaar in de openingsronde, waarna Ricciardo samen met Lando Norris een 1-2'tje veiligstelde voor McLaren. Op het podium moest dat uiteraard gevierd worden met een shoey. Norris en McLaren-CEO Zak Brown deden ook vrolijk mee.