Liam Lawson begint meteen met achterstand aan F1-carrière

Liam Lawson zal de volgende race in Austin zijn rentree maken in de Formule 1. Maar de komende zes races zullen bepaald niet makkelijk zijn voor de Nieuw-Zeelander.

Liam Lawson

Het bericht dat Liam Lawson de rest van het seizoen over gaat nemen van Daniel Ricciardo, had een feestelijk bericht voor Lawson moeten zijn. En in veel opzichten is het dat ook wel, maar de nieuwe coureur van RB voelt ook meteen de druk. Hij begint namelijk met de nodige achterstand aan zijn tweede periode in de Formule 1.

Zo zal hij in Austin meteen een gridstraf van tien plekken hebben. De auto heeft namelijk een nieuwe motor nodig, waarmee het team over de toegestane hoeveelheid heen gaat. Maar in gesprek met Newstalk uit zijn thuisland Nieuw-Zeeland, vertelt Lawson ook dat er andere factoren zijn die het allemaal wat moeizamer maakten.

“Het weekend in Singapore was niet bepaald een fijn weekend voor mij”, legt hij uit. “We wisten dat dit ging gebeuren. Daniel heeft mij altijd erg goed behandeld, ook toen ik vorig jaar voor hem inviel. Zelfs dit jaar voelde het nooit alsof ik met hem vocht ofzo. Dus [dat Ricciardo nu is ontslagen] voelt niet heel prettig. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat ik maar één kans heb in de Formule 1 en die moet ik met beide handen aangrijpen. Dat vertelde hij mij ook.”

De keuze om Ricciardo aan de kant te zetten werd niet plotseling gemaakt in Singapore. “Ik wist dit al twee weken. Het plan lag er al een tijdje, het zou altijd hier op uitdraaien. Maar een paar weken geleden vertelden ze me dat het ook daadwerkelijk zou gaan gebeuren.”

Contract Lawson alleen maar voor dit seizoen

Het is een interessante paralel met vorig seizoen. Toen reed Lawson vijf races als vervanger van Ricciardo en kreeg hij na de Grand Prix van Singapore te horen dat hij niet aan mocht blijven. Nu zal hij zes races rijden als vervanger van Ricciardo en kreeg hij dat bericht na de Grand Prix van Singapore.

Maar hoewel Lawson vertelt erg blij te zijn met de kans, voelt hij ook meteen de druk om te presteren. “Er zijn nog maar zes races te gaan. Ik kom er op een erg lastig moment in, want iedereen heeft er al driekwart seizoen op zitten. Daar moet ik het nu tegen opnemen, en ook nog eens op circuits waar ik niet zoveel ervaring mee heb.”

En dan de echte klapper: “Ik heb alleen maar een contract voor dit seizoen. In de loop van het jaar hoor ik dan wat er volgend jaar gaat gebeuren. Dus op dit moment zal ik alleen deze zes races rijden. Dus ik moet ook meteen presteren en bewijzen dat ik in de Formule 1 thuis hoor.”

Toch schat Lawson zijn kansen redelijk positief in. Hij is dit keer meer voorbereid dan vorig jaar, en de teams lijken meer geneigd om jonge coureurs kansen te geven. Volgend jaar staan Jack Doohan, Oliver Bearman en Andrea Kimi Antonelli op de grid, en dit jaar maakte Franco Colapinto onverwachts zijn opwachting.

“Ik heb in het verleden regelmatig met hem geracet”, lacht Lawson over Colapinto. “Ik heb hem altijd erg hoog ingeschat. Ik denk wel dat het mooi is dat wat meer jongere coureurs als wij die kansen krijgen. Het is erg moeilijk om binnen te komen in de Formule 1. Gelukkig zijn er nu een paar jonge coureurs, dus hopelijk motiveert dat de teams om jonge coureurs meer kansen te geven.”