Ben Sulayem: 'FIA verdient veel meer erkenning dan we krijgen'

FIA-president Mohammed Ben Sulayem vindt dat de FIA meer eer en erkenning verdient. Volgens hem krijgt de FIA onterecht veel kritiek.

Mohammed Ben Sulayem van de FIA

Sinds Mohammed Ben Sulayem eind 2021 de functie van FIA-president kreeg, is de organisatie aanzienlijk meer in het nieuws geweest dan in de periode ervoor. Zijn openlijke steun voor de toetreding van Andretti in de Formule 1 en zijn kritiek op de geruchten dat Saoedi-Arabië de sport van Liberty Media over zou willen kopen, zetten Ben Sulayem lijnrecht tegenover de Formule 1.

In zijn ambstermijn zijn er genoeg goede dingen gedaan. De FIA is hard opgetreden tegen haatberichten en bedreigingen tegen coureurs en officials. Er zijn flinke stappen gezet in de veiligheid op de circuits. Er ligt een duidelijke focus op de professionalisering van de officials.

Maar er zijn ook veel discutabele momenten geweest. Zo startte de FIA vorig jaar een bizar en onzinnig onderzoek naar Toto en Susie Wolff en is er een enorme leegloop geweest in de top van de organisatie. Kers op de taart is wat er vorige week gebeurde, rondom de Grand Prix van Singapore, toen de FIA Max Verstappen bestrafte voor grof taalgebruik.

Het zorgt er allemaal voor dat de FIA momenteel niet bepaald de meest populaire organisatie is. En dat is onterecht, vindt Ben Sulayem. In gesprek met Motorsport.com zegt hij: “Wij krijgen nooit de eer die we verdienen. We krijgen alleen maar kritiek. Dat weet ik zeker. Als je het goed bekijkt, dan verdient iedereen geld aan de FIA, behalve de FIA zelf. Iedereen krijgt de eer, behalve de FIA.”

Dat geld is nogal een heikel punt volgens Ben Sulayem. “Toen ik begon, hadden we een saldo van minus twintig miljoen. Als je dan kijkt naar de promoters… goed voor hen, ze hebben het goed aangepakt. En Liberty Media heeft de Formule 1 ook goed getransformeerd. Dat wil ik ook niet ongedaan maken. Maar ik zou wel graag zien dat de FIA een gelijke partner is. Ik zie graag dat iedereen geld verdient. Maar de FIA krijgt nooit de erkenning. Dat is gewoon onmogelijk.”