LOL. Mitsubishi sjoemelt al sinds 1991

Bam, Mitsubishi zet Volkswagen even weg als een amateur door gewoon al 25 jaar te sjoemelen met de uitstootcijfers.

Eerlijk is eerlijk, zoals gebruikelijk pakten de Duitsers de oplichterij een stuk grondiger aan. Volkswagen ontwikkelde extra software, waardoor de auto's op de rollerbank compleet andere motorinstellingen hadden dan op weg. Mitsubishi pompte gewoon voor de rollerbanktest wat extra lucht in de banden, zodat er minder rolweerstand ontstond. Geven ze vandaag zelf toe.

Sjoemelen blijft echter sjoemelen en Mitsubishi profiteerde van oneerlijke uitstootcijfers. We weten dat het in ieder geval is gebeurd bij vier modellen die alleen in Japan werden verkocht. Twee daarvan zijn nog verkocht als Nissans, dus dat zal de samenwerking tussen beide bedrijven geen goed doen.

Mitsubishi geeft aan dat er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar het omvang van het schandaal en de verwachting is dan ook dat er met tientallen andere modellen ook is gesjoemeld. Die Outlander PHEV kan dus wel eens een enorm uitstootmonster zijn, in plaats van het groene wonder dat ons nu wordt voorgehouden.

De beleggers zien het in ieder geval niet meer zitten en rennen harder weg dan adverteerders bij een krant. Het aandeel Mitsubishi Motors is sinds de bekendmaking van het gesjoemel de helft van zijn waarde kwijtgeraakt en zit nog steeds in een vrije val (momenteel rond de $3,85 miljard). Dat compenseer je niet meer met die paar extra verkochte Outlanders in dat kleine polderlandje aan de Noordzee.