Helmut Marko wilde al veel eerder van Ricciardo af

Daniel Ricciardo mag van geluk spreken dat hij nog zo lang in de Formule 1 heeft gezeten. Als het aan Helmut Marko lag, was Ricciardo al veel eerder ontslagen.

Daniel Ricciardo

Het vertrek van Daniel Ricciardo uit de Formule 1 verliep chaotisch en snel, maar het had ook heel anders kunnen gaan. Als het aan Red Bull-adviseur Helmut Marko had gelegen, was Ricciardo er namelijk al veel eerder uit gezet. Teambaas Christian Horner heeft dat onthuld in de F1 Nation podcast.

“Het probleem was een gebrek aan consistentie”, vertelt Horner wanneer hem gevraagd wordt waarom Ricciardo ontslagen werd. “Hij starte het seizoen nogal moeilijk, en in Miami was het een nogal gemengd resultaat. Vrijdag en zaterdagochtend waren geweldig, toen leek het op de goede oude Daniel. Hij verdedigde tegen de Ferrari’s. Maar zaterdagmiddag en zondag waren rampzalig.” In het weekend waar Horner op doelt, behaalde Ricciardo de vierde plek in de sprintrace op zaterdagochtend. Voor de hoofdrace kwalificeerde hij zich echter als achttiende en eindigde hij op plek vijftien.

Een paar weken later was voor Helmut Marko de maat vol, zo vertelt Horner. “Rond Barcelona wilde Helmut hem al uit die auto hebben. Ik heb mijn best gedaan om hem zo lang mogelijk te beschermen, anders had hij na Barcelona niet meer gereden.”

'Iedereen staat onder druk'

Het was geen geheim waarom Ricciardo in het zusterteam van Red Bull zat. De Australiër heeft openlijk gesoliciteerd naar het zitje bij Red Bull als vervanger van Sergio Perez. De leiding van het team maakte er ook geen geheim van dat zij die optie overwogen. Horner denkt echter niet dat dat te veel druk op Ricciardo heeft gezet.

“Alle coureurs staan onder druk. Maar de reden dat Daniel in die auto zat, was om zichzelf weer te bewijzen zodat hij uiteindelijk in kon springen als Checo het niet goed deed. Het probleem was alleen dat ze het allebei niet goed deden op verschillende momenten. Checo begon het seizoen heel erg sterk, en Daniel deed het toen niet zo goed. Maar toen zakte Checo weg en deed Daniel het wat beter. Het was alleen nooit goed genoeg om te zeggen: ‘Goed, nu wisselen we hen om’.”