Hacker laat Tesla video's afspelen

Het nadeel van steeds meer computers in je auto, is het groeiend aantal veiligheidsrisico's. Dat het ook een lading mogelijkheden biedt voor getalenteerde codetikker, bewijst deze Tesla-hacker.

De toetsenbordheldin (ja, een vrouw volgens haar alias) die bekend staat onder de naam Hemera heeft een compleet ander besturingssysteem op haar Tesla Model S geïnstalleerd. Zij gebruikt hiervoor het van Linux afgeleide Gentoo. Dat heeft ze zo in elkaar gematrixd dat het nu in het bestaande besturingssysteem van de Tesla werkt. De auto behoudt dus al zijn functionaliteit, maar kan ook Gentoo gebruiken.

Dat klinkt een beetje abstract, maar gelukkig is er een voorbeeld dat het wat duidelijker maakt. Een lekker filmpje kijken op je middenconsole is normaal gesproken niet toegestaan tijdens het rijden, maar nu geen probleem, zoals je in de onderstaande video ziet. De bediening verloopt via het stuur (volume) of een extern toetsenbord. Het is slechts een voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden.

Onze eigen eentjes en nulletjes expert is onder de indruk. "Voor de duidelijkheid, het indrukwekkende is niet dat ze een videospeler werkend heeft gekregen. Het coole is dat ze een compleet besturingssysteem laadt BINNEN de Tesla-omgeving. Dat je daarna een videospeler aan kan zetten is relatief peanuts", aldus Von Loghausen. "Tevens, goed dat de Model 3 met een horizontaal scherm komt. #fuckVVS"

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2e754e753b2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });