FIA houdt ondanks virus-uitbraak toch ceremonie in Rwanda

In Rwanda is op dit moment een uitbraak van een dodelijk virus, maar de FIA reist toch af naar het Afrikaanse land voor een speciale ceremonie.

De vlag van de FIA

De FIA reist dit jaar voor het eerst in lange tijd af naar Afrika voor het slot van het motorsportjaar. Het FIA Awards Gala sluit traditioneel gezien het jaar af met prijzen voor de winnaars van de verschillende competities. De ceremonie vindt meestal plaats in een stad of land die betrokken is bij een van de raceklassen. Zo vond de ceremonie vorig jaar plaats in Baku, waar de Grand Prix van Azerbeidzjan gehouden wordt.

Dit jaar zal de ceremonie gehouden worden in Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Het is een wat opvallende keuze, aangezien Rwanda op dit moment nog niet betrokken is bij enige vorm van motorsport. Al mikt het land natuurlijk wel op een plekje op de Formule 1 kalender.

Er is alleen iets wat de ceremonie nog in de weg kan zitten. Rwanda kampt op dit moment met een uitbraak van het Marburg-virus. Het is een van de meest besmettelijke en meest dodelijke virussen die er is. In de afgelopen twee weken is het aantal besmette mensen gestegen van nul naar 58 en zijn er al dertien mensen overleden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt op dit moment sterk af om naar Rwanda te gaan vanwege zorgen over besmetting. Maar de FIA laat zich niet afschrikken door de situatie. “We werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid in Rwanda,” laat de FIA in een statement weten. “Op dit moment gaan we door zoals gepland.”

Het Marburg-virus lijkt erg op het bekendere Ebola-virus. Doordat de ziekte erg dodelijk is, ontpopt hij zich vaak niet tot een epidemie of pandemie. Meestal hebben slachtoffers niet genoeg tijd om andere mensen grootschalig aan te steken.